Šta treba da sadrži dobar preparat protiv ožiljaka?

08-04-2023

Ožiljci su promene na koži koje nastaju kao prirodna posledica zarastanja tkiva, odnosno to je pokušaj organizma da sanira oštećenje koje je nastalo usled traume tkiva. Otkrijte koji kozmetički preparati su najbolji za njihovo tretitranje

Koji preparat je najbolji?

Kada koža naglo gubi vlagu, to pospešuje proizvodnju kolagena. Kolagen, generaln nije loš, ali u slučaju zarastanja on baš i ne pomaže. Pošto se luči u velikoj količini, ne stvara lepu, ravnomernu rešetku kao na zdravoj koži, već brazde poznate nam kao ožiljak. Primena silikonskih gelova može pomoći u sprečavanju gubitka vlage i tako stati na put ovom procesu. Takođe, doktori savetuju da izaberete gel, a ne kremu, jer gel bolje prodire u ožiljačno tkivo.

Silikon – najbolji u tretiranju ožiljaka

Kako tvrdi Suzan Obagi, vanredni profesor dermatologije i plastične hirurgije na Univerzitetu u Pitsburgu, nauka je pokazala da su najbolji preparati za tretiranje ožiljaka , oni sa silikonom. Mnoge studije su pokazale da silikonski gel značajno smanjuje pigmentaciju i visinu ožiljaka. Objašnjenje je jednostavno: silikon pomaže da se stvori okluzivna barijera oko rane. Tako se sprečava gubitak vlage.

Iskoristite retinoide

I retinoidi mogu biti od koristi kada je smanjenje ožiljaka u pitanju. Kreme sa retinoidima uključuju se u negu nekih mesec dana nakon stvaranja ožiljka i koriste se svakodnevno. Oni pomažu da crvenilo nestane i da se smanji razlika u boji kože i boji ožiljka. Bez obzira koji put odabrali za negu ožiljaka, znajte da „ništa ne može u potpunosti da se reši ožiljka“. Rezultat koji možete očekivati jeste tanka, elegantna bela linija.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar