Zatezanje stomaka nakon porođaja

06-04-2023
Featured Video Play Icon

Nakon porođaja, koža na stomaku žene  obično je rastezljiva i labava i ponekad je veoma teško rešiti taj problem, osim hirurški. Više o zahvatu abdominoplatike otkriva dr Dejan Miholčić, spec plastične i rekonstruktivne hirurgije 

”Baby belly” je posledica trudnoće i porođaja

Tokom trudnoće dolazi do rastezanja kože kako bi se prilagodila rastućem fetusu, a nakon porođaja, koža može ostati opuštena i sa veoma vidljivim viškovima. Ovo se stanje popularno naziva  “baby belly”  i uzrokovano je gubitkom tonusa u stomačnim mišićima i povećanim masnim naslagama . Takođe, koža može biti oštećena i strijama.

Tummy tuck odnosno abdominoplastika

Iako se koža obično može prirodno oporaviti nakon porođaja, to ne mora uvijek biti slučaj. U nekim slučajevima, preostali višak kože i masnog tkiva mogu ometati obnovu prirodnog izgleda trbuha. U takvim slučajevima, operacija “tummy tuck” , odnosno abdominoplastika, može biti učinkovit način za uklanjanje viška kože i zatezanje trbušnih mišića.

primicanje mišića i vraćanje u predporođajnu fazu

Hirurgija daje dobar i trajan rezultat

”Sama procedura spada u rutinske i izvodi se vrlo često kod nas. Prvo što se rešava, jeste primicanje mišića i vraćanje u onu predporođajnu fazu, pre trudnoće. Mišići se u toj središnjoj liniji učvršćuju. Nakon toga, ono što ženama najviše smeta je taj višak kože koji se lako rešava. Znači, hirurški se potpuno izbacuje višak kože i potkožnog masnog tkiva. Tu postoji jedan ožiljak koji je zaista, neuporedivo manje primetan, nego sve ono što je ženama pre toga smetalo: strije, prevelik višak, nabrana koža…”, pojašnjava dr Dejan Miholčić, spec plastične i rekonstruktivne hirurhije.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar