Najružnija žena na svetu je zapravo bila predivna iznutra

13-12-2023

Mary Ann Bevan (1874. – 1933.) je bila je engleska medicinska sestra, koja se, nakon što je razvila akromegaliju, prijavila na bizaran izbor namenjen nakazama i  osvojila litulu ”najružnije žene na svetu”.  Ostatak života je provela u cirkusu, svakodnevno se izlažući salvama izrugivanja i uvreda. Ipak, ova je žena bila sve -samo ne ružna. Bila je divna majka koja je podnosila veliku žrtvu da nahrani i podigne  svoju decu

Mary Ann Bevan

Šta je akromegalija?

Akromegalija je retka, hronična bolest uzrokovana prekomernim lučenjem hormona rasta kod odraslih. Najčešće se javlja u periodu između treće i pete decenije života s podjednakom učestalošću kod osoba oba pola. Inicijalni simptomi se manifestuju mekotkivnom proliferacijom s uvećanjem šaka i stopala, zadebljanjem usana i jezika, mekim delovima nosa i stvaranjem viška bora na čelu, što dovodi do karakterističnog grubljeg izgleda lica. Razvojem  bolesti dolazi do promena na kostima i hrskavici, prvenstveno glave i lica. Te promene uključuju zadebljanje kalvariuma , povećanje veličine frontalnih sinusa, povećanje nosa, izbočenja donje vilice i povećanje razmaka između zuba .

Mary Ann Bevan nakon razvoja bolesti

Medicinska sestra sa teškom dijagnozom

Mary Ann Bevan je bila je jedno od osmero dece rođene u instočnolondonskog radničkoj familiji.  Do svoje 20. godine radila je kao medicinska sestra u bolnici i bila je prilično atraktivna mlada djevojka.  Potom se udala za Thomasa Bevana s kojim je imala četvoro dece.  Kod Bevan su se simptomi ,koji su upućivali na akromegaliju, počeli javljati ubrzo nakon što se udala, negde u  32. godini.  Počela je patiti od abnormalnog rasta i izobličenja lica, slabio joj je vid, imala je i jake glavobolje. Pored sve navedene muke, doživela je i nenadanu smrt supruga, prepuštena nemilosti života.

Meri kao član družine cirkuskih frikova

Strašna žrtva bolesne majke, koja se sama izborila da podigne decu

S obzirom da više nije imala nikakvih prihoda za uzdržavanje sebe i četvero dece,  Bevan je odlučila da iskoristiti svoj izgled i prijavila se na takmičenje za izbor “Najružnija žena” na kom je pobedila. Tu ju je uočio cirkuski menadžer, te joj je  ponudio posao u obliku freak showa. Pristala je, i  provela većinu  svog života u  njegovom cirkusu,  izlažući se svakodnevno salvama uvreda, izrugivanja i poniženja. Trpela je ismejavanje drugih, kako bi podigla svoju decu i omogući im kvalitetniji život. Umrla je 1933. godine.

Uz veliku žrtvu je podigla svoju decu

FOTO: Screenshot

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar