Sunce, leto, visoke temperature, kao i alkohol – koji je neizostavan deo menija tokom odmora na moru , svakako utiču na dehidraciju kože, koja postaje opuštena, beživotna i sa zapušenim porama. Iz tog razloga veoma je važno da se tokom vrućih dana kao i veselih letnjih noći , koža kao i organizam dobro hidriraju. Ovo su najbolje namirnice za to
Više tečnosti, bolja hidratacija
Osnovno pravilo dobro hidrirane kože je , što više tećnosti. Idealna dnevna doza je deset čaša vode što je otprilike dva litra, ali tokom vrućih letnjih dana , preporuka je svakako i više od navedenog. Vaš jelovnik treba se bazirati na supama, pasiranom povrću, salatama, ribi i prirodnim sokovima. Jedite što više sirovog povrća (90 % težine mu otpada na vodu) i voća. Posebno grožđe, grejp, kruške, dinje, lubenice, jabuke, narandže.
Vitamin B sprečava starenje kože
Najnovija istraživanja pokazala su da dobar unos vitamina skupine B, koži pruža odgovarajuću količinu vlage. Niacitin i piridoksin, to jest vitamini B3 i B6, sprečavaju preuranjeno starenje kože, a samo jedan obrok piletine s krompirom pečenim u pećnici ili šoljica oraha, dovoljni su za zadovoljavanje dnevne potrebe.
Grickajte semenke i jedite voće
Steknite naviku da između glavnih obroka grickate masne semenke, koje sadrže nezasićene masne kiseline korisne za očuvanje ćelijskih membrana. Dragoceni saveznici su i neke vrste tropskog voća, poput avokada i manga. Avokado sadrži tvari umirujućeg delovanja, vlaži kožu i omekšava je (upravo ga zato kozmetičke tvrtke često koriste kao jedan od sastojaka hranjivih krema), a mango sadrži ulje izrazito omekšavajućeg delovanja.
Dinja – sezonska namirnica zlata vredna
Ovaj osvežavajući sočni plod bogat je kalijumom, gvoždem, magnezijumom, bakrom, vitaminom C i beta-karotenom zaduženim za očuvanje zdravlja kože. Hidratantna maska za lice od dinje nanosi se bar dva puta nedeljno tokom leta jer ona za kratko vreme nadoknađuje gubitak vlage. Ćelije kože tada nabubre, što stvara efekat liftinga i ublažava bore.
Priprema maske od dinje
Ubaciti u blender krišku dinje, dodati po kašiku meda i maslinovog ulja. Kratko blendati pa dodati kašiku ovsenog brašna, dobro izmešati i ostaviti da odstoji petnaestak minuta. Maska za lice od dinje se nanosi na vrat, dekolte i ruke,držati dok se ne osuši, a onda se skida sa kože piling metodom, odnosno, laganim, kružnim pokretima.
FOTO: Giphy/ Arhiv/ Pixaby