Nelicencirani fileri i biopolimer, dovode do otpadanja delova lica

07-11-2023
Featured Video Play Icon

Aplikacija nelicenciranih punjača a posebno biopolimera može dovesti do teških posledica, poput otpadanja delova lica..  Kakve se još opasnosti kriju iza preparata sa crnog tržišta, otkriva prim dr Milan Colić, spec opšte hirurgije

Pre i posle tretmana hijaluronskim filerima

Popularnost filera rezultirala ponudom s crnog tržišta

Popularizacija estetske medicine i punjača za lice, doneli su na tržište i proizvode koji nisu licencirani. Njihova protuzakonita aplikacija rezultira velikim zdravstvenim komplikacijama koje u konačnici mogu dovesti do gubitka delova lica. Svakako najozloglašeniji među filerima s blek marketa je biopolimer – sintetički preparat koji nakon 5-10 godina počne migrarirati  i ćesto doprinosi izobličenju lica. Reč je zapravo o silikonu za kosu koji se zloupotrebljava u svrhu oblikovanja lica.

Posledica aplikacije biopolimera

Aplikacija biopolimera – zločin sa predumišljajem

”Ono što je registrovano u Srbiji, u Agenciji za medicinska sredstva i lekove, to je ono što smete da upotrebite. Ti preparati su na bazi hijaluronske kiseline. Sve ostalo je potpuno zabranjeno i spada u zločin sa predumišljajem. Pazite, to je neko ustao, stavio diplomu koju možda ima ili nema, nešto je naučio da radi ili možda nije – u nekoj od improvizovanih ordinacija, i ubrizgava materijal koji je u principu zabranjen. Koji je možda dozvoljen u Albaniji , Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Srbiji. A samo razmislite, da li smo mi pet najpametnijih zemalja na svetu?”, jasan je dr Milan Colić, kad je reč o biopolimeru.

Nelicencirani sintetićki fileri

Tresla se gora, rodio se miš

”Zamislite sada da jedno mlado biće koje ima 20-ak godina dobije komplikaciju gde će otpasti pola obraza ili pola usne ili bilo šta drugo. To je nešto što rekonstruktivna hirurgija ne može da reši. Zakon je dobar samo što se ne poštuje. Moramo da imamo epiloge takvih  situacija  jer danas dobijete veliku pompu, svi su pod  reflektorima…vidi se da se to nešto desilo, ali niko ne pita za 15-20 dana ili za 2 meseca,  da li je zaista taj neko osuđen?  Da li je  u zatvoru -ukoliko je falsifikovao diplomu, da li mu je zabranjen rad, da li je sankcionisan? Znači, to je ono što mi ne znamo. Dok god to ne budemo znali, takve situacije će se, nažalost, dešavati”, ističe dr Colić.

Ceo razgovor sa dr Colićem, pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar