Nestručna upotreba koloidnog srebra dovodi do argirije , oboljenja kože koja postaje plavo-sivkasta

10-04-2020

Koloidno ili jonsko srebro je otopina čestica srebra u tečnosti kojoj se često preprisuju brojna pozitivna svojstva na ljudsko zdravlje.  Nažalost, većina tih čudotvornih efekata nije medicinski dokazana ali nestručna upotreba  ovog pripravka, može  dovesti do argirije – oboljenja kože koja postaje plavo sivkasta

Prekomerna upotreba srebra u medicinske ili kozmetičke svrhe može  dovesti do njegovog nakupljanja u organizmu i pojave zvane argirija –  odnosno obojenja kože, kose, očiju,unutrašnjih organa, noktiju i zubnog mesa u vidu diskoloracije. Ljudi koji imaju argiriju su zdrave i posve funkcionalne osobe, sa tom razlikom da imaju plavo-sivkastu kožu kao posledicu srebra nataloženog u tkivu i koži.

Argirija se može dogoditi bilo gde na koži, međutim, najčešća je na licu. Pod uticajem svetlosti i UV zračenja srebro iz oksidacionog stanja +1 prelazi u oksidaciono stanje 0, tj. redukuje se u elementarno srebro. S pravilno pripremljenim srebrom, u odgovarajućoj koncentraciji, možemo reći da je nemoguće dobiti argiriju.

Slučajevi argirije su isključivo rezultat uzimanja raznih srebrnih soli ili srebra u jonskom obliku. Potrebna količina srebra  da bi se primetili prvi simptomi argirije je otprilike od 3.8 do 6 grama. Uzimajući u obzir da u jednom litru kvalitetnog koloidnog srebra ima od 5 do 15 mg srebra, trebalo bi se popiti najmanje 300 litara takve srebrne vode da bi se dobila argirija.

Argirija je estetski nedostatak, ali nije jedina moguća posljedica nakupljanja srebra u organizmu. Preterane doze srebra mogu uzrokovati nepovratna oštećenja zdravlja, uključujući oštećenja bubrega i neurološke napade. Može izazvati i nepoželjne reakcije u kombinaciji s nizom lekova.

FOTO: Screenshot youtube

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar