Neželjeni efekti gume za žvakanje

18-06-2019

Neki kažu da ih žvaka oslobađa stresa, dok drugi tvrde da smanjuje njihovu žudnju za hranom. Međutim postoje razlozi, zašto bi trebalo da ih izbegavate 

1. Žvakanje žvake može da izazove TMJ sindrom u vašoj vilici

Ukoliko prečesto žvaćete žvake možete izazvati bolnu hroničnu bolest koja je poznata kao TMJ. Što više žvaćete, više ćete opreterećivati mišiće koji dovode do bola. Takođe, možete završiti sa bolom u uhu, glavoboljom i zuboboljom.

2. Oštećenje zuba

Čak i bez šećera, žvakaće gume mogu oštetiti zube. Iako su bez šećera, žvake sadrže kisele arome, koje mogu izazvati eroziju zuba. Stomatološka erozija je zapravo proces postepenog narašuvanja zubne gleđi koja dovodi do oštećenih zuba.

3. Gastrointestinalni problemi

Kada žvakaćete žvaku, vi gutate višak vazduha i to može da izazove nadimanje i bol u stomaku. Onog trenutka kada počnete da žvaćete žvaku, vaše telo dobija signal da hrana treba da uđe u želudac i počinje sa oslobađanjem kiseline i enzima. Stomak će proizvoditi kiselinu, ali neće biti hrane za varenje. To će dovesti do nadutosti i možete završiti sa dijarejom.

4. Žvaka izvlači živu iz vaših plombi

Kod osoba koji imaju stare amalganske plombe u ustima, žvake mogu izazvati oslobađanje neurotokina koje dentalni ispuni sadrže. Jedna studija je pokazala – “… dokazano je da žvakaća guma povećava brzinu oslobađanja žive pare iz plombi u zubima…”. Svaki put kada žvaćete žvaku, para žive bude oslobođena i ulazi u krvotok.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar