Niacinamid: najstabilniji sastojak preparata za negu kože

11-06-2021

Niacinamid je jedan od najstabilnijih sastojaka koji se koriste u industriji za negu kože, s gotovo neutralnom pH vrednošću. Sprečava zapaljenja na koži (bubuljice i akne), bori se protiv mikroba, smanjuje lučenje sebuma, smiruje kožu, posvetljuje i briše fleke umanjuje pojavu sitnih bora na licu...

Šta je niacinamid, sastojak sa gotovo neutralnom pH vrednošću?

Niacinamid, poznat i kao nicotinamid, jeste aktivna forma niacina – vitamina B3. Pogotovo prija osobama s mešovitom i masnom kožom jer nije rastvorljiv u ulju, pa ćete ga naći u serumima/kremama na vodenoj bazi. Niacinamid je jedan od najstabilnijih sastojaka koji se koriste u industriji za negu kože, s gotovo neutralnom pH vrednošću. Za razliku od AHA i BHA kiselina, vitamina C i retinoida, nema kiselu bazu, te ne izaziva iritacije ili crvenilo.

Glavna uloga niacinamida je bustovanje organizma

U našem organizmu nicainamid se prirodno formira kada jedemo hranu bogatu niacinom (pečurke, džigerica, riba i orašasti plodovi). Jedna od glavnih uloga ovih koenzima jeste da bustuju ćelijski metabolizam, tj. daju mu dodatnu energiju da izvrše svoje funkcije – razne biohemijske procese, obnavljanje ćelijske strukture ili DNK lanca. Na sreću, otkriveno je da niacinamid može prodreti kroz kožu, te se ne moramo oslanjati isključivo na ishranu, već ga možemo uneti u organizam lokalizovanim, spoljnim nanošenjem.

Fantastična je zamena za  vitamin C

Otkriveno je da niacinamid štiti kožu od slobodnih radikala, te se može koristiti kao antioksidant. To znači da ga možete upotrebljavati umesto vitamina C (koji reaguje na sunčeve zrake i može izazvati pojavu fleka na koži). Askorbinska kiselina, koja takođe može biti zamena za vitamin C, nije baš stabilna, te rezultati često znaju da izostanu.

Pegla fine bore, izbeljuje fleke i sve oblike pigmentacije

Niacinamid je dokazano efektivan tretman za izbeljivanje pega, fleka i svih oblika pigmentacije. Istraživanja su pokazala da su efekti vidiljivi nakon samo četiri nedelje korišćenja i to dvoprocentnog niacinamida (dakle, veoma male količine aktivnog sastojka). Takođe, uspešno briše fine linije i plitke bore, međutim, za ovaj efekat potrebno je da serum sadrži bar četiri procenata koncentrovanog niacinamida.

Tretira i akne, smanjuje crvenilo i pore

Rezultati sprovedenih studija su pokazali da se primena četvoroprocentnog niacinamida na problematičnoj koži može porediti s korišćenjem jednoprocentnog klindamicina (antibiotski tretman koji se uglavnom koristi za lečenje akni), bez rizika bakterijske rezistencije. Ako nemate akne, korisno je znati da niacinamid klinički dokazano redukuje lučenje sebuma, jača zaštitnu barijeru kože, štiti je od štetnih UV zraka, smanjuje crvenilo i pore.

Ima li nekih neželjenih efekata nakon korišćenja niacinamida?

Niacinamid se može koristiti u velikim dozama i gotovo da ne izaziva nuspojave. Jedan je od najbezbednijih sastojaka u kozmetičkim proizvodima i odlična je alternativa retinoidima i kiselinama koji se ne preporučuju za korišćenje tokom trudnoće ili dojenja. Ako imate iritacije od proizvoda s niacinamidom, budite sigurni da su je izazvali konzervansi u sastavu, a ne sam niacinamid. Što se tiče koncentracije – pet odsto bi trebalo da bude sasvim dovoljno, ali danas se na tržištu mogu naći proizvodi sa do čak 12 odsto niacinamida. Ako patite od bolesti gastrointestinalnog trakta, dijabetesa ili oboljenja žuče kese – ove doze će vam ipak biti prevelike.

FOTO: Arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar