Otkriven protein koji održava kožu mladolikom

10-04-2019

Lepota je možda površna kategorija, ali za sve one koji se pitaju kako održati kožu mladom, naučnici su otkrili mogući odgovor u obliku belančevine koja podstiče ćelijsko nadmetanje

Da li se u COL17A1 krije eliksir mladosti?

Belančevina nazvana COL17A1 možda ne zvuči kao izvor večne mladosti, ali novo istraživanje sugeriše da obavlja veliki posao kad se radi o očuvanju mladolike strukture kože. Belančevina deluje tako da podstiče ćelijsko nadmetanje, ključni proces kojim se održava mladost tkiva. Tim se procesom “izguraju” slabije ćelije, a podstiče razmnožavanje snažnijih.

Matične ćelije u službi popravka kože

”Svaki dan u našoj koži netaknute matične ćelije mogu ukloniti oštećene ili oslabljene matične ćelije, kaže Emi Nišimura, profesorka medicinskog fakulteta u Tokiju koja je vodila istraživanje. Starenjem počinje proces nestajanja COL17A1 iz kože, a to podstiču i poznati neprijatelji mladolike kože poput ultraljubičastog zračenja, stresa i ostalih faktora.

Pozititivni rezultati istraživanja

Nakon što je potvrđena važnost COL17A1, tim je odlučio istražiti može li se stimulisati protein jednom kad je osiromašen tražeći zapravo materije koje bi mogle preokrenuti proces starenja kože. Izolovali su dve hemijske materije Y27632 i apocinin i testirali ih na kožnim ćelijama s pozitivnim rezultatima.

Budućnost donosi kozmetičke novitete

Istraživanje pruža “dokaze da zdrave ćelije sisara mogu ‘naseliti’ odraslo tkivo zamenjujući oštećene ili oslabljene ćelije”, napisali su profesori Gana Bilusova i Džejms DeGregori. Emi Nišimura je rekla  za AFP da bi to istraživanje moglo dovesti do proizvoda poput krema i tableta koje bi zaustavile propadanje kože i podstakle obnovu.: ”Sarađivaćemo s farmaceutskim i kozmetičkim kompanijama za kliničku upotrebu tih materija”, zaključila je.

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar