Otkrivena nova bezbedna hemikalija za beljenje zuba

06-01-2022

Istraživači sa Univerziteta Nanchang u Kini, uspeli su da stvore hemikaliju nano-TiO2 @ PDA, koja beli zube a da pritom ne oštećuje gleđ

Nano-TiO2 @ PDA – zamena za vodonik-peroksid

Rezultati naučne studije otkrili  su novu hemikaliju, nazvanu nano-TiO2 @ PDA-a, koja se može koristi za beljenje zuba.  To otkriće bi moglo da pomogne u izbegavanju štetnih efekata vodonik peroksida. Vodonik-peroksid je uobičajen kod tretmana izbjeljivanja zuba, ali ih može učiniti osetljivijim i uticati na njihovo oštećenje.

Modifikovani oblik titanijum dioksida je siguran izbeljivač

Tekst objavljen u časopisu Američkog hemijskog društva, sugeriše kako modifikovani oblik titanijum dioksid može biti efikasan i bezbedan izbjeljivač zuba. Titanijum dioksid se inače koristi širom sveta za beljenje plastike, papira, boje i pilula. Takođe se upotrebljava i prilikom šminkanja za osvetljivanje kože.

Novo otkriće koje će da učini stomatološko beljenje ugodnijim

U eksperimentu kojim je testiran titanijum dioksid, naučnici su kombinovali hemikaliju sa prirodnim lepkom, zvanim polidopamin. Tokom eksperimenta je kombinacija ovih hemikalija aplicirana na zube, a zatim aktivirana pod plavim svetlom na isti način kao vodonik peroksid. Zaključak istraživanja odnosno eksperimenta je da ova hemikalija ima istu sposobnost beljenja kao vodonik-peroksid, a da pritom ni na koji način ne oštećuje zube.

FOTO: estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar