Ove su namirnice iz domaće bašte junaci vašega zdravlja

23-10-2017

Koliko vam se puta desilo da u želji za zdravom prehranom  kupujemo egzotične namirnice sa svih krajeva sveta. Istina je da većina tog voća, povrća ili semenki zaista deluje regenerativno na ljudski organizam, no zdavlje ponekad ne treba tražiti toliko daleko.  Sve što nam treba za prvenstveno savršeno funkcionisnje organizma a potom i lepotu, nalazi se u domaćoj bašti.  Otkrijte koje su to namirnice i jeste li ih nepravedno zanemarili?

1. Paradajz

Bogat je vlaknima, vitaminom C, beta karotenom i moćnim antioksidantom likopenom koji paradajzu daje lepu rumenu boju. Kuvanje u maslinovom ulju pojačava apsorpciju likopena.

2. Beli luk

Snižava visoki krvni pritisak te smanjuje visina holesterola. Neka istraživanja pokazuju da je dobar u prevenciji prehlada i nekih tumora.

3. Crni luk

Sadrži kvercetin, antioksidans koji smanjuje visoki krvni pritisak te djeluje preventivno protiv raka. Takođe, ima blagotvorni učinak kod alergija i astme.

4. Brokoli

Uz antioksidativne vitamine A i C, brokoli su bogati izvor folne kiseline, hranjive supstance važne za zdravlje srca. Sadrži izocijanate koji mogu da deluju kao antioksidansi te uticati na visinu estrogena smanjujući tako rizik od raka dojke.

5. Spanać

Omiljena hrana mornara Popaja bogata je kalcijumom, vitaminima K i A te sadrži gvožđa koliko i govedina. Spanać obiluje flavonoidima i karotenoidima, koji deluju protuupalno i antioksidativno.

6. Jabuka

Bogata je antioksidansima i vlaknima, a njezina se konzumacija povezuje sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, astme te nekih vrsta raka.

7. Orasi

Od svih orašastih plodova, sadrže najviše antioksidansa. Bogati su omega-3 masnim kiselinama koje podižu raspoloženje i poboljšavaju kognitivne funkcije mozga. Orasi su dobri i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

8. Cvekla

Bogata je gvožđem a sadrži i minerale kalijum, natrijum, fosfor, kalcijum i magnezijum. Konzumiranje cvekle pomaže kod anemije, poboljšava pamćenje i koncentraciju, ublažava predmenstrualne kao i  tegobe usled menopauze .

9. Losos

Sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti te smanjuje visok krvni pritisak. Bogat je vitaminima A, B i D, mineralima gvožđem, željezom, fosforom i selenom, koji su važni za razvoj tkiva, kose i noktiju.

10. Ekstra-devičansko maslinovo ulje

Ima blagotvoran učinak kod kardiovaskularnih problema te snižava holesterol. Delovanje mu je  antioksidacijsko, a istraživanja pokazuju da može smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar