Ovo je pet ključnih faktora koji pozitivno utiču na zdravlje i lepotu

25-03-2018

Za lepotu i zdravlje potrebno je mnogo toga ali postoji pet ključnih faktora koji ih mogu poboljšati, odnosno pogoršati. Reč je o hrani, vodi, vazduhu, kretanju i spavanju.

Zdrava i kvalitetna ishrana

Hrana bez konzervansa, bez previše soli, sa malo masnoće i obroci sa puno voća i povrća bogati vitaminima – doprinose očuvanju zdravlja kao i poboljšanju kvaliteta kože te održavanju lepote.  Sveže voće i povrće su izvori vitamina, minerala i antioksidanata, a pored toga što doprinose očuvanju zdravlja, veoma povoljno utiču na ten.

90% nas je voda 

Voda kao piće, ali i voda za umivanje i kupanje – veoma je bitan izvor lepote. Svi stručnjaci se slažu u tome da u toku dana treba piti dosta tečnosti, jer je to neophodno organizmu za pravilno funkcionisanje i otklanjanje otrovnih materija. Kada se u organizam unosi dovoljno tečnosti, onda je to povoljno za sve organe  ali i za kožu, jer na taj način ona dobija neophodnu vlagu i svežinu, što se direktno odražava na lepotu. Voda je važna i prilikom umivanja, tuširanja i kupanja. Izlaganje kože vodi u potebnim količinama daje koži dodatnu svežinu i vlažnost, a otklanja suvišnu masnoću sa kože. Pored toga, kupanje smiruje i jača ceo organizam.

Vazduh je neophodan za disanje kao i za sve ćelije 

Vazduh višestruko pomaže našem organizmu, jer pravilno disanje i dovoljno kiseonika povoljno utiče na pluća, srce i krvne sudove, ali i omogućuje koži da diše i obnavlja se. Boravak na otvorenom (čistom vazduhu) u lakoj odeći omogućava koži da diše i da lepše izgleda. U poslednje vreme izuzetno su popularni i tretmani kiseonikom kao i ozonom jer povoljno utiču na regeneraciju kože lica i tela.

Bez kvalitetnog sna nema lepog lica 

Spavanje i dobar san pomažu organizmu da se odmori od svakodnevnog napora i izlaganja stresu. Zato je potrebno da se spava 7 do 9 sati dnevno, ali taj san treba da bude kvalitetan. Ležaj i jastuk treba da budu udobni, da se pre spavanje ne jede teška hrana i da se izbegava pušenje. Ono što nas čini umornim, to je kasni odlazak na spavanje, dugotrajno gledanje televizije pre spavanja. Važno je i da u prostoriji u kojoj spavamo nema buke, da soba bude provetrena i da u sobi nije ni pretoplo ni hladno. Kvalitetan san utiče na obnavljanje kože, što je veoma važno za zdrav i lep izgled.

Kretanjem do zdravlja 

Kretanje ili fizička aktivnost preporučuju se i za zdravlje i za lepotu. Važna je svakodnevna umerena fizička aktivnost, kako za srce i krvne sudove, tako i za kožu. Preporučujemo: šetnje, povremeno bavljenje sportom, plivanje, jogu, fitnes ili nešto slično što vam odgovara. Važnije je baviti se svakoga dana desetak minuta nekom fizičkom aktivnošću nego jedan sat teškog sporta nedeljno. Fizička aktivnost zateže kožu i smanjuje bore.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar