Ovo su ključni saveti iz knjige Jean Carper ”Zaustavite starenje odmah”

06-01-2018

Starenje postaje izraženo posebno nakon pedesete godine života, pojašnjava Jean Carper, 86-godišnja autorka 24 objavljene knjige o zdravlju i dobitnik nagrade američkog društva lekara koji se bave problematikom starenja i pronalaženjem načina za usporavanje istog. U svojoj knjizi ”Zaustavite starenje odmah”, nudi plan za rešenje problema, baziran na istraživanjima koja su u mnogim biljkama i povrću otkrila moćna sredstva protiv ”prolaznosti vremena”.

Šta je uzrok starenja i kako ga zaustaviti?

Rezultati sprovedenih istraživanja pokazali su da se u strukturi gena nalazi osnovni uzrok starenja, ali i način da se ono uspori. Uz pomoć vitamina, minerala, antioksidanata, koje Jean Carper naziva eliksirima mladosti, mogu da se zaustave neželjene promene u telu.  Ironično je da nam kiseonik daje život, ali i skraćuje tako što u sagorevanju oslobađa molekule slobodnih radikala. Ipak, mnogo možemo da učinimo za svoj organizam ako prestanemo da pušimo,  provodimo više vremena na čistom vazduhu i  ne izlažemo se štetnom delovanju sunca.

Masnoće ubrzavaju i usporavaju starenje

Jean tvrdi da masnoće kradu mladost i da se proces starenja može ubrzati ili usporiti u zavisnosti od vrste masnoće koju jedemo. Oksidacijom masti stvaraju se opasni slobodni radikali koji oštećuju naše ćelije, a najrazornije deluju na ćelije mozga. Najsporije oksidišu mononezasićene masnoće iz  maslinovog ulja. Namirnice s mnogo holesterola, uglavnom meso, bogate su i gvožđem, a ta kombinacija je pogubna, tvrdi autorka. Ona savetuje da s godinama, postepeno, svakodnevno smanjujete unos kalorija jer će to usporiti vaš biološki sat.

Antioksidanti – eliminatori slobodnih radikala

Za sprečavanje razornog delovanja slobodnih radikala zaduženi su antioksidanti, pa stručnjaci savetuju da redovno uzimate vitamine E i C, beta-karoten, ali i namirnice poput belog luka, brokolija ili čaja. Jean Carper predlaže uzimanje vitaminskih dodataka, biljaka i hranljivih materija, koji stimulišu enzime da ubrzaju procese detoksikacije organizma uništavanjem slobodnih radikala. Na taj način se doprinosi zaustavljanju starenja ćelija.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar