Peptidima su prvo podmlađivali sovetske vojnike izložene radijaciji a danas su neizostavan deo kozmetičkih proizvoda

13-04-2022

Radi  sposobnosti podmlađivanja kože, peptidi su danas neizostavan deo svih kozmetičkih proizvoda. No jeste li znali da su otkriveni tokom proučavanja sovetskih vojnika koji su bili izložemni radijaciji i prebrzo starili …

Peptidni bioregulatori za večnu mladost

Predsednik Međunarodnog udruženja za gerontologiju i gerijatriju, ujedno  i šef Instituta za bioregulaciju i gerontologiju u Sankt Peterburgu, profesor  Vladimir Khavinson, posvetio je godine proučavanju peptidnih bioregulatora. Osamdesetih godina prošlog veka sovetski  su vojnici, usled izloženosti radijaciji, pokazali znake prevremenog starenja i  bilo je neophodno pronaći način da se proces starenja preokrene.

Peptidi peglaju bore iznutra

Peptidi su nizovi aminokiselina od kojih se sastoje belančevine naših ćelija. Belančevine su osnovni materijal svih tkiva i organa lјudskog organizma, koji ujedno reguliše njegove vitalne funckcije. Nakon brojnih studija, naučnici su otkrili da je uloga peptida u kontrolisanju procesa starenja veoma značajna, kao i da omogućavaju da se, između ostalog,  na bore deluje iznutra.  Danas su peptidi neizostavan deo kozmetičkih proizvoda. Dobiveni su iz prirodnih sirovina a  njihovo je delovanje multiplikovano gotovo 100x.

Postoje razni peptidi

Peptida su na tržištu dostupni u vidu dodataka ishrani, a kako svaki organ koristi određene peptide, peptidni dodaci mogu biti namenjeni krvnim sudovima, jetri, mozgu, pankreasu, očima, bubrezima i tako dalje. To znači da su peptidi korisni ne samo za zdravlje i dobar izgled kože, već i za celokupni ljudski organizam. Istraživanja o ulozi i značaju peptida za ljudsko zdravlje se nastavljaju.

FOTO: arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar