Pogledajte kako se Ljubica rešila bola zbog stare protetike uz estetsku rekonstrukciju zuba

06-12-2017
Featured Video Play Icon

Stari protetski nadomesci ponekad mogu stvoriti više problema nego prirodni pokvareni zubi. Razlog tome je što su zacementirani i jedino šta može da se uradi u slučaju problema na veštačkom zubu je njegovo brušenje te zamena novim. Pogledajte s kakvim se problemom suočila pacijentkinja koja je posetila stomatolga radi za nju, jake ali bezazlene  boli u zubima.

Stara i dotrajala protetika može stvoriti neverovatne komplikacije

Pedesetčetverogodišnja Ljubica posetila je stomatologa kako bi se rešila boli u zubima.  Međutom njen problem bio je zaista velik , u tolikoj meri da je i sama zubarka ostala zatečena  onim što je videla. ”Stanje kod pacijentkinje bilo je zaista loše. Razlog njene zubobolje bio je u dotrajalim protetskim nadomescima koji su bili rađeni starim tehnikama. Rendgenske snimke takođe su pokazale katastrofalno stanje ispod njenih ”mostova”.  Pre svega morali smo prvo da skinemo staru protetiku i izlečimo zubno meso.”, pojasnila je Maja Jagodić-Štimac dr stomatolog.

Radi nebrige morala se rešiti svih zuba

Iako je dr Štimac u početku mislila da će Ljubici uspeti spasiti stare zube te će ih presvući novim porcelanskim krunicama, stanje koje je zatekla pod njenim starim protetskim nadogradnjama, nije joj ostavilo puno izbora za rešenje problema:  ”Kad smo skinuli svu protetiku, videla sam da su zubi od ispod potpuno uništeni i nije bilo drugog načina nego da ih kompletno izvadimo. Operacija je bila složena a s obzirom da se pacijentkinja od ranije bojala zubara rešili smo i taj problem.”, kazala je dr Štimac.

Uz svesnu sedaciju pacijent se kod zubara oseća kao u svom domu

Budući da se radilo radilo o velikom zahvatu, a Ljubica se od ranije bojala zubara kod kojeg se nikada nije osećala lagodno , dr Štimac ju je podvrgnula svesnoj sedaciji .  Reč je o tehnici prilikom koje se intravenskim putem osoba uvodi u sedaciju 10-15 minuta pre same hiruške intervencije, a potom joj se daje lokalna anestezija i započinje se intervencija. Pacijent je sve vreme u polu-svesnom tj. polu-budnom stanju,  nesmetano komunikacira sa stomatologom.

Nakon puno truda i muke Ljubica se ponovo smeje

Nakon što su joj izvađeni gotovo svi zubi iz gornje vilice, Ljubici su ugrađeni titanijumski implanti koji su nakon nekog vremena presvućeni i novim keramičkim protetskim nadomescima: ” Ugradili smo implante, a zahvalujući CAD CAM tehnologiji sve je obavljeno u rekordnom roku. Ljubica se napokon rešila bola i što je još bolje, sada može i nesmetano da se smeje”, zaključila je dr Jagodić-Štimac.

FOTO: screenshoot

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar