Prva transplantacija glave zakazana za decembar. Pogledajte kako će izgledati hirurška procedura!

04-11-2017
Featured Video Play Icon

Za nadolazeći decembar  najavljena je dugo očekivana operacija u svetu medicine , prva transplantacija ljudske glave  koju će izvesti talijanski neurohirurg dr Sergio Canavero.  Zeleno svetlo za ovu odluku dali su mu ohrabrujući rezultati ranije urađenih istraživanja  na ljudskim leševima i životinjama, a posebno uspešno odrađena transplantacija glave majmuna u Kini.

Valerij Spiridonov , pacijent koji će nakon transplantacije glave dobiti novo telo.

Pacijent ponudio svoju glavu za operaciju

Pacijent na kojem će dr Sergio obaviti zahvat je tridesetogodišnji Rus Valerij Spiridonov,  muškarac sa Werdnig-Hoffmannovom bolesti (najtežom vrstom spinalne mišićne atrofije). Valerij je sam pristao da volontira i ponudi svoju glavu dr Canaveru za presađivanje. Kada je ova vest prvi put objavljena pre nekoliko godina, naišla je na velike kritike javnosti i naučnika koji su sumnjali u toliku razvijenost tehnologije bez koje ovu hiruršku intervenciju ne bi bilo moguće izvesti.

Zahvat presađivanja glave

Postupak transplantacije  uključuje hlađenje Valerijeve  glave i  tela donora na -15 ° C (5 ° F). To produžava vreme da njihove ćelije mogu preživeti bez kiseonika, što je od vitalnog značaja za izbegavanje neuroloških oštećenja.  Glavni krvni sudovi  se spajaju pomoću sitnih cijevi, pre nego što se  glava prenese na svoje novo telo. Ovo novo “kombinovano” telo sjedinjuje se zajedno – pomoću polietilen glikola. Na taj način  podstiče se i rast živaca – nakon čega sledi ubrizgavanje iste hemikalije tokom  nekoliko narednih sati. Nakon obavljene operacije, uvek postoji mogućnost da telo odbaci presađeni organ.

dr Sergio Canavero – neurohirurg koji će voditi prvu operaciju transplantacije glave.

Revolucionaran zahvat sa milionskim troškovima

U zahvat transplantacije biće uključeno 150 doktora. Procenjuje se da će procedura trajati 36 sati a sveukupan trošak iznosiće 11 miliona dolara. Ukoliko sve prođe u redu Valerij će dobiti novo telo i priliku za normalan život.  U videu na vrhu teksta pogledajte kako će se izvesti ova revolucionarna procedura koja će svakako pomaknuti granice hirurgije i medicine.

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar