Pušači se nakon hirurških intervencija sporije oporavljaju

25-03-2024
Featured Video Play Icon

Istraživanja su pokazala da se pušači sporije oporavljaju posle operativnog zahvata i imaju manju šansu za dobar estetski rezultat.  Razlog za to su loša opskrbljenost tkiva kiseonikom ali i smanjena proizvodnja kolagena, otkriva prof dr Boban Đorđević – hirurg

Uspeh operacije je manji kod pušača

”Postoje jasni pokazatelji da se ljudi koji puše, koriste alkohol ili unose suplemente u većim količinama nego što je to propisano i normalno, puno  teže oporavljaju i sa mnogo većim neposrednim komplikacijama. Ono što je još gore, dolazi i do kasnih  komplikacija, zbog čega je i uspeh same operacije mnogo manji kod njih”, kaže prof dr Boban Đurđević, spec plastične i rekonstrukivne hirurgije.

Američki hirurzi izbegavaju operisati pušače

”Američki plastični hirurzi neće operisati pušača. Oni čak traže analize gde se vidi da li su nikotinski receptori zadovoljeni, odnosno kolike su koncentracije nikotina u krvi iz jednog prostog razloga. Zato što su ti nikotinski receptori koje imamo normalno u telu – prezasićeni i oni protežiraju sporije zarastanje. Ti faktori za rast i obnavljanje tkiva su mnogo usporeniji kod pušača, prokrvljenost je mnogo lošija, krvni sudovi su mnogo slabiji i ugroženiji i zato su rezultati lošiji, dodaje dr Đorđević.

Negativni uticaji pušenja na oporavak posle operacije

Pušenje sužava krvne sudove i smanjuje dotok kiseonika i hranjivih materija u tkiva, što usporava proces zarastanja. Ono utiče i na  slabljenje  imunog sistema, i tim dovodi do povećanog rizika od infekcije nakon operacije i otežanog oporavka. Pušenje takođe može smanjiti proizvodnju kolagena i usporiti proces zarastanja, što će doprineti lošijem izgledu ožiljaka. Vrlo je važno da pacijenti prekinu sa pušenjem pre operacije i tokom perioda oporavka, kako bi poboljšali svoje šanse za uspešno zarastanje i postigli što bolje estetske rezultate.

Pogledajte više u videu na vrgu teksta.

FOTO: Estetic

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar