Rešite se milija, malih cisti koje izgledaju kao beli mitiseri

03-01-2021

Milije su bele tačke na licu koje podsećaju na bele mitisere. Ali, one su zapravo male ciste koje sadrže keratin. Razvijaju se kada se gomilice mrtvih ćelija kože zadrže ispod kože i formiraju čvrste bele kuglice. Njihova svetla boja dala im je nadimak “mlečne pege”

Izgled i razlog nastanka milija

Milije su tipično bele lezije, koje mogu biti žute ili crvene kada su iritirane i upaljene. Obično imaju prečnik od 1-2 mm, uniformisani izgled i sferični oblik. Milije se mogu javiti i kod dece i kod odraslih osoba, a postoje različiti tipovi. Pojavljuju se spontano, jer ne postoji očigledan razlog ili okidač za to, dok ih može pokrenuti i bilo koja trauma kože. Milije su obično dele u tri kategorije.

Primarne milije se pojavljuju bez razloga

Milije iz ove kategorije su kongenitalne, što znači da se pojavljuju do pedeset posto novorođenčadi na licu, a posebno na nosu, glavi i gornjem delu tela. One su bezopasne i same nestanu tokom nekoliko nedelja bez tretmana. Postoje i eruptivne milije, koje se pojavljuju u većim grupama polako i najčešće se mogu videti na mlađim ženama, a njihov okidač je izlaganje UV zracima.  Na kraju, tu su i Milia en plaque – retka forma koja se javlja kod odraslih, na crvenoj, otečenoj i upaljnoj koži, obično oko ušiju i očiju.

Sekundarne milije nastaju nakon oštećenja kože 

Okidač za stvaranje sekundarnih milija može biti bilo koja mehanička trauma, koja kreira abnormalni proces zaceljivanja, i dovodi do akumulacije keratina ispod kože. Umesto razvijanja u žlezdama koje proizvode sebum, one se javljaju u znojnim žlezdama.

Kako se tretiraju milije ?

Pa, kada se radi o odraslim osobama, obično se prvo pregledaju njihovi proizvodi za negu kože, a izbacuju se sve jake formulacije, mehanički pilinzi i proizvodi sa mnogo silikona i parfema. Preporučuju se proizvodi sa nežnom Alpha Hydroxy Acid (AHA kiselinom) i BHA kiselinom, kao i kreme bazirane na glini, sa sastojcima kao što su mlečna, glikolična i salicilna kiselina. Ukoliko imate izražen problem, možete posetiti dermatološku kliniku, koja može obaviti ekstrakciju milija, na bezbedan način. Savetujemo vam da to ne pokušavate sami, jer možete mnogo pogoršati situaciju.

FOTO: estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar