Šargarepa riznica vitamina: evo zašto bi trebalo da je češće jedete!

16-01-2018

Šargarepa je zaista prava riznica vitamina , neophodnih za zdravo funkcionisanje našeg organizam.  Prvi put se spominje u pisanim dokumentima u Staroj Grčkoj pre 2.500 godina. I Grci i Rimljani su je koristili u medicinske svrhe jer je lista benefita ovog korenastog povrća zaista  poduža. Saznajte kojim lekovitim supstancama obiluje i čemu služe…

Vitamin A – moćan antioksidant i veoma je efikasan u borbi protiv slobodnih radikala. Osobe koje puše i konzumiraju alkohol unose mnogo slobodnih radikala u svoj organizam, što uzrokuje brže starenje. Vitamin A jača imuni sistem, aktivira rast i radnu sposobnost ćelija, deluje protiv “kokošijeg slepila” (oslabljen vid u određenom delu dana) i pomaže pri održavanju dobrog  vida. Koristi se kod kožnih oboljenja, povišenog krvnog pritiska i u porbi protiv infektivnih bolesti.

Provitamin A (beta karotin) je, kao i vitamin A, snažan antioksidant i stimulator imunog sistema. Igra veoma važnu ulogu u formiranju epitelnog tkiva. Obezbeđuje zaštitu od kardiovaskularnih bolesti i utiče na jačanje imuniteta, čak i kod teških bolesti.

Vitamin E je važan vitamin za rad mnogih organa, nervno-mišićnog i kardiovaskularnog sistema. U toku trudnoće poboljšava ishranu i snabdevanje materice krvlju.

Tiamin tj. vitamin B1 poboljšava varenje, normalizuje peristaltiku creva i kiselinu želudačnog soka.

Filohinon tj. vitamin K1 je bitan pri zgrušavanju krvi i neophodan je za stvaranje protrombina u jetri. Primena ovog vitamina je efikasna kod želudačno-crevnih i plućnih krvarenja, kao i kod hemoragijskih dijateza kod novorođenčadi.

Niacin tj. vitamin B3 je neophodan za metabolisanje šećera, masti i proteina, i za stvaranje energije i ćelijsko disanje. Utiče na psihičko zdravlje, detoksikuje organizam od raznih štetnih hemikalija. Preporučuje se kod krvarenja desni, a efikasno može da se koristi u borbi protiv starenja kože.

Vitamin C ima antioksidativna svojstva, štiti kožu od oštećenja izazvanih suncem, utiče na posvetljivanje kože. Uklanja slobodne radikale koji oštećuju ćelije. Osim toga, vitamin C učestvuje u radu mnogih organa i obezbeđuje normalnu razmenu ugljenih hidrata.

Osim vitamina, šargarepa sadrži i kalijum koji učestvuje u mnogim procesima i pomaže pri izbacivanju suvišne tečnosti iz organizma, što je veoma važno kod kardiovaskularnih bolesti.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar