Sintetički biomaterijal sa matičnim ćelijama koje regenerišu i popavljaju zub

21-08-2022

Dentalni ispuni koji regenerišu zube, opisani  su kao “nova paradigma za stomatološke tretmane”, sposobna da okonča potrebu za procedurom u korenskim kanalima.  Reč je o revolucionarnom sintetičkom biomaterijalu koji podstiče rad matičnih čelija na regeneraciju i popravak zuba.

Zubi će se sami popravljati i obnavljati

Zahvaljujući  istraživačima koji su razvili  regeneracioni  dentalni  ispun od matičnih ćelija  , zubi  mogu da se sami poprave i obnove , što potencijalno eliminiše potrebu za intervencijom u korenskim kanalima. Tretman, koji su razvili naučnici sa Univerziteta  Nottingem i Harvard, dobio je nagradu od Kraljevskog hemijskog društva, nakon što su ga sudije opisale kao “novu paradigmu za stomatološke tretmane”.

Zubi ispun budućnosti, postaje realnost

Zubni ispuni  funkcionišu na način da  stimulišu matične ćelije na podsticanje rasta dentina  (koštani materijal koji čini većinu zuba),  omogućavajući pacijentima da efikasno regenerišu  zube, koje je oštetila neka dentalna  bolest. Ovo je značajan korak napred u odnosu na  trenutne  metode  za lečenje kaviteta, koje uključuju bušenje  i uklanjanje  propalog dela zuba  kao i njegov ispun.  U slučajevima da navedeni metod ne deluje , potrebno je je ukloniti pulpu, odnosno  zubnu srž, koja sadrži živac i krvne sudove, čime se zub oštećuje još više.

Sintetički biomaterijal najsličniji prirodnim zubima

“Postojeći zubni ispuni su toksični za ćelije i zbog toga su nekompatibilni sa tkivom unutar zuba. U slučajevima bolesti i povrede zubne pulpe,  kanal se obično sanira tako da se ona vadi a potom se se zub zatvori ispunom.  Mi smo dizajnirali sintetički biomaterijal ,sličan poznatim zubnim ispunima,  ali koji može doći u direktan kontakt sa pulpom. Na taj način, matične se ćelije stimulišu  na popravak  i regeneraciju pulpe, kao  i okolnog dentina”, tvrdi dr Adam Celiz, istraživač sa Univerziteta u Nottinghamu.

Naučnici s nestrpljenjem isčekuju komercijalnu primenu ispuna

Naučnici se sada nadaju da će njihovo otkriće , u suradnji sa industrijskim partnerima, postati čim pre dostupno za zubne pacijente kao alternativa tradicionalnim ispunima: “Uzbuđeni smo zbog obećavajućih mogućnosti  terapijskih biomaterijala, kao i zbog  razvoja regenerativne medicine u oblasti stomatologije”, zaključio je  Kile Vining, saradnik na Institutu Viss – univerziteta  Harvard.

 

FOTO: Arhiv

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar