Strije nastaju kod 70% devojčica i 40% dečaka

11-03-2021

Iako se strije obično vežu uz velike oscilacije u kilaži kao i trudnice, one su veoma česta pojava među tinejdžerima. Razlog tome je nagli rast koji koža nije u stanju da isprati dovoljno brzo 

Strije ne mogu potpuno nestati 

Strije se formiraju kod 70% tinejdžerki i 40% tinejdžera. Ovi tragovi se pojavljuju na našoj koži, ako su naša tela prolaze kroz iznenadni rast koji često koža nije u stanju da isprati dovoljno brzo. Trenutno ne postoji tretman koji bi omogućio da strije potpuno nestanu, ali se  pokazalo da neka ulja i tretmani mogu da pomognu u sprečavanju stvaranja novih i poboljšanju izgleda starih strija.

Strije ruše samopouzdanje tinejdžera

Strije, koje se formiraju u tinejdžerskim godinama se ne smatraju ozbiljnim zdravstvenim problemom ali mogu uticati na osobu na čijoj koži se pojavljuju na emotivan način. Većina tinejdžera nije zadovoljno svojim fizičkim izgledom u perodu puberteta jer njihovo telo prolazi kroz razne promene. Obično oni svoj izgled upoređuju sa drugima, uglavnom sa javnim ličnostima, koji su prikazani gotovo savršeno u medijima. Zato tinejdžeri često pate od nedostatka samopouzdanja, jer nisu zadovoljni svojim izgledom. Formiranje strija takođe može da izazove probleme i naruši njihovo samopouzdanje.

Gde se pojavljuju strije kod mladih? 

Baš kao i celulit strije se pojavljuju najčešće na stomaku, butinama, zadnjici, ponekad i na grudima i oko kičme. Razlog njihovog formiranja može biti nagli rast, naglo dobijanje ili gubljenje težine, ili brz rast mišića – u ovim slučajevima vezivno tkivo ispod kože se ne može proširiti tako brzo kao epiderma, tako da pukne ili se pocepa. Tako nastaju ožiljci u vidu bledih strija na koži.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar