Šaka oraha nedeljno, zaustavlja starenje kod žena u ozbiljnijim godinama

04-03-2021

Rezultati studije sprovedene na Univerzitetu Harvard, pokazali su da šaka oraha jednom nedeljno, ženama produžava život  usporava starenje i generalno održava telo zdravijim

Žene u kasnim pedesetim i ranim šezdesetim godinama,  koje konzumiraju orahe barem jednom nedeljno, zdravije su u odnosu na one koje zaziru od ovih orašastih plodova. Nakon što su prešle 65. godinu, ljubiteljke oraha nisu imale nikakvih mentalnih, fizičkih, srčanih bolesti, kao ni problema s pamćenjem.

Studija je rađena na uzorku od 33 931 žena, a otkrila je i kako je konzumiranje oraha je jedina navika posle vežbanja koja je bila povezana sa zdravim starenjem: ”Ne postoji samo jedna životna navika koja će starije ljude održati zdravima, ali kada ih imate nekoliko ovakvih manjih one definitivno deluju i pomažu – rekao je dr Fransin Grodstajn sa Univerziteta Harvard.

U poređenju s drugim orašastim plodovima, orasi sadrže najveću količinu omega-3 masnih kiselina. Svega 30 grama oraha sadrži 2,5 grama alfa-linoleinske kiseline (ALA), polinezasićene masti koja je neophodna u ishrani. Orasi sadrže i antioksidanse, molekule sposobne da uspore i spreče oksidaciju; tako da konzumacijom hrane s antioksidansima možete zaštititi ćelije od oštećenja izazvanog procesom starenja.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar