Sve prednosti i mane: kompozitnih, porcelanskih i non prep vinira

24-01-2018
Featured Video Play Icon

Viniri ili fasete su već duže vreme apsolutni hit u stomatologiji.  Pomoću njih se postiže savršena estetika zubnog niza, a na tržištu ih se može  pronaći nekoliko vrsta. dr Boris Stamenković otkriva sve prednosti i mane: kompozitnih, porcelanskih i non prep vinira. 

Viniri se dele u nekoliko kategorija

”Fasete odnosno viniri predstavljaju najsavremeniji vid estetske stomatologije i njihova prednost se ogleda u tome što su potpuno neinvazivne. ”kaže estetski stomatolog dr Boris Stamenković te dodaje kako se fasete dele u nekoliko kategorija: kompozitni, porcelanski i non prep viniri.

Kompozitne fasete: jeftine ali ne i zavidnih karakteristika

”Što se tiče kompozitnih faseta , one predstavljaju jeftinije rešenje i brže,  ali prosto efekat im je dosta niži. Znači, nemamo tu prirodnost i mehaničke osobine su dosta slabije. Dolazi vrlo brzo do oštećenja i prebojavanja, čak i odlamanja kompletne kompozitne fasete. Rade se od materijala od kojeg se izrađuju bele plombe, zbog čega vrlo često dolazi do oštećenja. ”, pojašnjava dr Stamenković.

Kompozitni viniri

Keramičke fasete: savršena estetika i funkcionalnost

Porcelanski viniri svakako su ‘najkvalitetniji i estetski najsavršeniji. Neki im zameraju visoku cenu , ali znate onu staru ”koliko para – toliko muzike.”’ ”Keramičke fasete su izrađene od veoma kvalitetne keramike koja je sama po sebi transparentna , odnosno sasvim prirodno propušta svetlost, Na taj način postiže neuporedivo bolje estetske osobine u odnosu na ostale dve vrste vinira.. Cena jeste dosta veća ali prosto kvalitet je neuporedivo bolji.”, kaže dr Boris.

Porcelanski viniri

Non prep: dobri za male , loši za velike zube

Što se tiče non prep vinira , oni se u vrlo retkim momentima mogu primeniti, Ukoliko mogu da se postave, to je onda stvarno dobro rešenje jer na taj način smo potpuno očuvali integritet zuba. Ne može se postaviti kod zubi koji su voluminozni i veliki jer će prosto da bude predebeo taj zub, ali kod zuba koji su manjih dimenzija gde imamo prostora i postoje te dejasteme , odnosno razmaci između zuba , e tu možemo postaviti non prep vinire. Ali  takva procedura preimenjuje se u vrlo retkim slučajevima, zaključuje dr Stamenković.

Non prep viniri

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar