Tsuke yaeba: trend ugradnje keramičkih faseta na očnjake ne bi li nalikovali na dečije

04-04-2019

Korekcija zuba, kako bi izgledali ”poput kljova”, već neko je vreme trend u Japanu. Procedura podrazumeva ugradnju trajnih ili privremenih faseta na očnjake, pa se tako dobija izgled koji  bi u Evropi možda okarakterisali kao “malo vampirski”. Trajni adhezivni veštački očnjak se zove tsuke yaeba, što u prevodu znači višeslojni, ili dupli zub

Pre i posle dentalne procedure TYB48 (tsuke/yaeba48)

Drugačije poimanje lepote

Dok žene u Evropi i Americi troše velike količine novca kako bi dobile savršen niz zuba koji muškarci smatraju privlačnim, dotle mnoge žene u Japanu rade sasvim suprotno. Muškarcima u Japanu se ovaj novi trend dopada jer ih takav nesavršen osmeh podseća na dečiji. Prirodan yaeba izgled je svojstven ranom razvoju zuba kod dece i nastaje usled zaostalih mlečnih zuba ili premale vilice.

Dečiji izgled je veoma cenjen

“Yaeba” čini devojke slatkima, što je u Japanu jedna od stvari koja vas čini privlačnima. To se veoma ceni u našoj kulturi i njenom pojmu lepote, posebno  kod tinejdžerki i žena u dvadesetima, rekao je za Japan Today vlasnik dentalne klinike Taro Masuoka. Budući da je u Japanskoj kulturnoj tradiciji “dečiji izgled” vrlo poželjan , ovaj trend ne čudi.

Isticanje mladalačkog izgleda

Koliko je Yaeba izgled popularan govori  i činjenica da se jedna devojačka muzička grupa nazvala po ovoj proceduri TYB48 (tsuke/yaeba48), i imale su svoj debitni koncert u Tokiju. Krive zube imaju i neke druge velike japanske  zvezde, no uprkos svakoj promeni trenda lepote, cilj je uvek isticanje mladalačkog izgleda.

FOTO: Screenshot

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar