Upoznajte 4 najzdravije biljke na planeti

16-12-2017

Ove četiri biljke imaju zaista čudesna svojstva na ljudsko zdravlje. Osim što su zaslužne za savršeno funkcionisanje organizma, one utiču na dugovečnost i lepotu a lekovita svojstva koja poseduju, rešenje su za mnoge tegobe i bolesti  Nakon što saznate sve blagodeti koje pružaju ove biljke, sigurni smo da će se one uskoro naći i na vašem jelovniku, u nekom od oblika dostupnih na tržištu.

Čaj od čaja  je jedini pravi čaj

Iako se kada nas neko ponudi čajem uglavnom misli na napitak od neke lekovite biljke, kao što su na primer:  nana,šipak, kamilica, nemojte da se iznenadite ako vas neko ponudim čajem od čaja! Naime, biljka čaj, latinskog naziva Camellia sinensis, za razliku od „čajeva“ koji se kod nas vekovima koriste, zapravo je jedini pravi čaj. Reč čaj potiče od imena pomenute biljke, od čijih se listova dobija tradicionalni kineski napitak ča, na način da se preko osušenih listova prelije ključala voda.

Od biljke iz roda kamelije dobijaju se četiri osnovna tipa čaja, koji se razlikuju po načinu berbe i periodu branja. To su zeleni, beli, crni i ulong čaj. Camellia sinensis se početno koristila u kineskoj medicini kao lek. Danas je popularna zbog antioksidansa polifenola kao i radi sposobnosti podmlađivanja organizma i usporavanja starenja. Razvijene su i mnoge druge vrste čaja nastale od ove biljke koje imaju razne primene – čaj benifuki, koji se koristi za suzbijanje simptoma alergija, ili čaj gaba, koji se koristi za snižavanje krvnog pritiska.

Manuka – najlekovitiji med na svetu

Za manuka med tvrde da je najlekovitiji na svetu. Proizvode ga pčele koje se hrane cvećem manukinog drveta (Leptospermum scoparium) koje uspeva u dalekoj Australiji. Za razliku od ostalih vrsta meda njegova lekovita svojstva se ne uništavaju tokom razvodnjavanja, izlaganja suncu ili toploti. Stručnjaci za med, tvrde da su za to zaslužni visoka koncentracija lekovitih sastojaka, nizak sadržaj vode, mala kiselost i prisustvo posebnih lekovitih sastojaka iz cvetova manuke.

Manuka med je vrsta s najjačim protivupalnim delovanjem. Pokazao je iznenađujuće rezultate u kliničkim ispitivanjima, a upotrebljava se, između ostalog i u lečenju kožnih čireva kao i opekotina trećeg stepena.  Budući da deluje kao prirodni ovlaživač kože, manuka med povećava njenu hidrataciju, apsorbujući vlagu direktno iz vazduha, koju potom oslobađa na koži. Takođe je izvrstan za tretiranje tegoba disajnih puteva kao i za podizanje te podsticanje imuniteta.

Moringa je najhranjivija biljka na svetu koja pobeđuje anemiju

Biljka moringa (Moringa Oleifera) koja uspeva u podnožiju dalekih Himalaja smatra se najhranljivijom poznatom biljkom na planeti jer sadrži obilje vitamina, proteina, aminokiselina, fitohemikalija, a naročito se preporučuje onima koji boluju od anemije.   Zdravstvene prednosti moringa drveta su zaista mnogobrojne, a neke od najbitnijih su da pruža olakšanje od bolesti želuca, alergija i edema.

Antioksidantna snaga moringe pomaže u zaštiti jetre, od šećerne bolesti, zaštiti očiju, zdravlja kardiovaskularnog sistema, zdravlja kostiju, urolitijaze, pomaže zarastanje rana, i čini našu kožu i kosu lepom i zdravom. Bogata antibakterijska i antigljivična svojstva pomažu u borbi protiv raznih infekcija, uključujući i herpes.Moringa je bogata fitonutrijentima, koji su efikasni u sprečavanju različitih medicinskih stanja poput visokog holesterola, povišenog krvnog pritiska, anemije i gojaznosti, a pomaže i da se izgradi jak imuni sistem.

Goji – crveni dijamant zdravlja i jedan od najjačih poznatih antioksidansa

Goji bobice koje kao i moringa stižu sa Himalaja u svetu lekovitih plodova prirode nazivaju se i „crveni dijamant” jer su dragocene za ljudsko zdravlje. Ovi plodovi narandžasto crvene boje duguljastog oblika mogu da se jedu sirovi ili sušeni i njhov ukus podseća na ukus  suvog grožđa. Smatra se da jačaju imunitet, poboljšavaju vid, štite jetru i bubrege, pozitivno utiču na ten, libido, a dragocene su i u ishrani dijabetičara.

Goji bobice učiniće da seprmatozoidi duže žive u testisima, a i isto tako dobro utiču na povećanje testosterona u krvi.  Neka naučna istraživanja su pokazala da su Goji bobice odlične za skidanje viška kilograma, a s obzirom na neverovatnu visoku koncentraciju antioksidanata , u poslednje vreme su i sve češće glavni sastojak anti aging krema i pripravaka za negu kože renomiranih brendova.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar