Uzročnici tamnih podočnjaka na koje niste ni pomislili

22-02-2023

Ako vas muče tamni podočnjaci, možda su razlog tome uzročnici na koje verovatno niste ni pomislili. Nedostatak sna , svakako nije među njima

podočnjaci uzrokovani nazalnom alergijom

Sezonske i nazalne alergije

Stalni osip izazvan sezonskom ili nazalnom alergijom može negativno uticati na cirkulaciju krvi, čak i šireći vene ispod očiju. Kao rezultat toga, navedena regija poprima ljubičastu nijansu. Ako imate suviše vlažne oči koje peku, trljanje može pojačati iritaciju tog područja. Alergijska reakcija na kozmetiku ili kremu za oči imaće slične efekte. Da biste rešili problem, usredsredite se na ublažavanje alergijskih simptoma. Ako su alergije česte, uzmite lekove neophodne za sprečavanje simptoma i alergijske reakcije.

ekcem na licu

Ekcem

Drugi krivac sa ove liste netipičnih uzročnika podočnjaka je ekcem, stanje kože koje obično počinje u detinjstvu i uzrokuje crvene osipe. Ponavljajuće upale mogu potamniti osetljivo područje zbog nedostatka hidratacije (ljudi sa ekcemom obično imaju izuzetno suvu kožu). Kako bi rešili taj problem važno je svakodnevno hidrirati navedeni predeo laganom kremom za oči koja ne sadrži ništa što može izazvati ekcem. A ako se ekcem vrlo često javlja na vašoj koži, bilo bi dobro da se obratite svom dermatologu.

podočnjaci kao posledica starenja

Starost

Starost takođe igra važnu ulogu jer kako starite, koža ispod očiju postaje sve tanja, gubi kolagen i na kraju čini vene na tom području vidljivijim.Važno je napomenuti kako je koža u predelu ispod očiju najtanja i najosjetljivija na celom licu i sadrži vrlo malu količinu lojnih žlezdi te vlakana kolagena i elastina, zbog čega se upravo tu pojavljuju prvi znakovi starenja. Krema za oči sa retinolom može pojačati proizvodnju kolagena i smanjiti podočnjake. Sunčane naočare i krema za zaštitnim faktorom čak i zimi se smatraju obaveznim.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar