Uloga ferulinske kiseline u kozmetičkim proizvodima

25-08-2020

Ferulinska kiselina je veoma čest sastojak kozmetičkih proizvoda. Reč je o biljnom antioksidansu kojeg možemo pronaći u hrani a koji je poznat i kao veliki saveznik lepote i podmlađivanja

Izvori i uloga ferulinske kiseline 

Ferulinska kiselina je biljni antioksidans. Možemo je pronaći u ovsenim pahuljicama, pirinču, patlidžanu, semenima jabuke, citrusima. Obično se koristi za očuvanje hrane ili dodaje u sastav lekova (protiv kardiovaskularnih bolesti i Alchajmera). Ranije se ferulinska kiselina mogla naći u sportskoj ishrani, jer pomaže mišićima da brže rastu. Takođe, štiti kožu od oštećenja slobodnih radikala koja izazivaju prerane bore, hiperpigmentaciju, gubitak čvrstoće i opuštenost kože.

Pojačava svojstva drugih antioksidanata

Nekoliko je svojstava  učinilo ovu kiselinu zanimljivom za kozmetičku industriju. Ona se efikasno bori se protiv slobodnih radikala i pojačava svojstva drugih antioksidanata, vitamina A, C i E.  Ferulinska kiselina u obliku seruma, stabilizuje vitamin C (koji se sam po sebi dugo ne čuva) i povećava fotoprotektivna svojstva kozmetike (čini vašu kožu otpornijom na sunce).  Najčešće je pronalazimo u kremama za sunčanje, pilinzima, serumima protiv starenja. Koncentracija se kreće od 0,5 – 0,8%, u sastavu pilinga može dostići i 30%.

Štiti od sunca i zaglađuje bore i ožiljke

Studija je pokazala da u kombinaciji sa vitaminima C i E, ferulinska kiselina udvostručuje fotozaštitu. Druga komponenta može primetno olakšati pigmentaciju. Ferulinska kiselina kao deo proizvoda protiv starenja poboljšava mikrocirkulaciju krvi i jača krvne sudove, pa se male bore primetno izglađuju kao i ožiljci posle akni. Zahvaljujući svom mekom delovanju i biljnoj prirodi, komponenta ne nadražuje kožu i retko izaziva alergije.

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar