Aspirin ima veoma sličan učinak kao Viagra

27-11-2023

Samo jedna tableta Aspirina od 100 mg na dan – tokom šest meseci, značajno poboljšava cirkulaciju kod muškaraca, otkrili su turski naučnici koji su sproveli studiju 

Aspirin podstiče erekciju

Aspirin je lek koji zaista ima široku primenu, ali prema rezultatima novog istraživanja njime se može tretirati i erektilna disfunkcija.  Na početku testiranja, od 184 muškarca u prosečnoj dobi od 48 godina,  70 % nije moglo postići erekciju. Do kraja se taj procenat spustio na manje od 25 %. Drugim rečima, nakon uzimanja aspirina, više od 75 % muškaraca moglo je postići erekciju.

Učinak sličan ”plavoj tableti”

Zanimljivo je da ova statistika nije daleko od uspeha najpoznatijeg leka za impotenciju – Viagre, koja podstiče erekciju kod  48 – 81 % muškaraca. Ova revolucionarna studija, prva je koja pokazuje da tretiranje tankih pločica u krvi može popraviti problem koji muči velik broj muškaraca srednje dobi, iako su prethodna istraživanja povezivala erektilnu disfunkciju s većom količinom trombocita.

Autor studije poziva na oprez

Glavni autor studije dr  Zeki Bayraktar objašnjava kako neki muškarci imaju više trombocita u krvi od drugih. Ti veći trombociti, kaže, proizvode više tromboksana, koji je poznat kao “najmoćniji” blokator cirkulacije. Ipak, savetuje da se rezultati ovog istraživanja ne uzimaju kao norma jer njime nije obuhvaćen velik broj pacijenata sa stanjima koja mogu uzrokovati impotenciju, a to su: dijabetes, hipertenzija i koronarna bolest arterija, piše Daily Mail.

FOTO: Arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar