Hirurško podizanje obrva: stare metode su out, nove su in

29-11-2023
Featured Video Play Icon

Hirurško podizanje obrva – poznato i kao brow lift je estetski postupak koji se izvodi kako bi se podigle obrve i smanjile bore na čelu. Koja metoda se izbegava kod mlađih pacijenata a koja daje najbolje rezultate, otkriva dr Vladislav Ribnikar, spec plastične i rekonstruktivne hirurgije

direct brow lift

Direct brow lift se primenjuje samo na starijim pacijentima

“Direct brow lift” metoda uključuje uklanjanje malog dela kože iznad obrve kako bi se postiglo  podizanje i zatezanje obrva. Metoda je stara a izbegava se na mladim pacijentima, kaže dr Ribnikar:  ”Taj rez iznad obrve, to je stara metoda. Ona je izmišljena još pre 40 godina, ali je bila predviđena za pacijente posle 40-te, čak posle 50-te godine, kada malte ne, više drugog načina nema i kada pacijentima taj rez iznad obrve nije toliko ni bitan ni vidljiv. Međutim, kod mladih pacijenata taj rez se vidi. To je nešto što takođe treba znati. Ta vrsta podizanja obrve ostavlja trajni ožiljak, koji nije lako kamuflirati. U stvari, nekad je i nemoguće da se sakrije, a rezultat može da potraje par godina. Ne traje mnogo dugo.”

Ožiljak je vidljiv kod mlađih pacijenata

Podizanje obrva sa minimalnim ožiljcima u kosi

Dr Ribnikar primenjuje metodu podizanja obrva sa minimalnim ožiljcima od cca 4cm koji su skriveni u kosi: ”Ja sam apsolutno za podizanje tog spoljašnjeg dela obrve, jedino ukoliko  rez bude visoko gore. Ili u kosi – u kosmatom delu glave ili na granici kosmatog dela glave i čela.  Ovaj zahvat može da se radi endoskopski,  a u slučaju kraćih distranci,  endoskop i nije neophodan…. Rezultati ove operacije su ipak – dugotrajniji, mada ni oni ne traju kao što neki kažu 10-15 godina. Pogotovo kod mladih ne mogu dugo da traju, zato što ta mimika i ti jaki mišići oko očiju – tzv depresori spuštači obrve, oni su i dalje aktivni i dalje će nastaviti da rade pa će  tokom vremena ponovo početi da spuštaju tu obrvu.”

Bitna je dobra procena i mera

”Kod hirurškog podizanja obrva je bitno da se ne pretera, da se ne bi dobio taj tzv začuđeni izgled ili onaj ljutiti izgled. To su dve opcije.  Ako se podigne cela obrva – izgled je začuđen. Ako se podigne samo spoljašnji deo obrve – može da bude taj ljutiti izgled. To je bitno da se planira pre same operacije”, zaključuje dr Vladislav Ribnikar, spec plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar