Merz Pharma tuži bivšeg direktora za krađu poslovnih tajni

30-11-2023

Nakon što je otpušten u Merz Pharmi – kompaniji koja između ostalog proizvodi preparat sa botulinskim toskinom – Xeomin, direktor  Andrew Thomas je dobio posao na istoj poziciji u konkurentkoj Revance Therapeutics, koja ima sličan proizvod Daxxify. Sada ga bivši poslodavci tuže 

Podaci ključni za razvoj i poslovanje kompanije Merz

Pozivajući se na jedinstveni  zakonu o poslovnim tajnama Severne Karoline, Merz Pharmaceuticals LLC podnio je tužbu protiv bivšeg direktora Andrewa Thomasa, tvrdeći da je ukrao poslovne tajne koje se odnose na Merzov vodeći lek sa botulinum toksinom –  Xeomin®, piše Law360.com.  Te su tajne navodno uključivale strategije određivanja cena lekova, marketinške planove, podatke o tržišnom udelu i potencijalne popise kupaca. Ti podaci su imali za cilj povećati prisutnost Xeomina® u državnom tržišnom sektoru — ključnom terapeutskom sektoru za Merzov lek, koji je prvenstveno poznat zbog svojih estetskih učinaka.

Bivši poslodavac traži zabranu koriščenja njihovih poslovnih tajni

U tužbi je Merz  naveo da su otpustili Thomasa a on je u roku od nekoliko minuta nakon,  prenio sporne tajne sa prenosnog računara svoje tvrtke na USB stick. Prema Merzu, još gora je činjenica da je Thomas ubrzo prešao na istu ulogu u konkurentski Revance Therapeutics, Inc. i navodno počeo iskorištavati ukradene tajne, kako bi pogurao prodaju Revanceova nedavno odobrenog neurotoksina Daxxify®. Tvrdeći da je Thomas pristao zaštititi Merzove poslovne tajne kao uslov za zaposlenje, Merz je od suda zatražio privremene i trajne zabrane kako bi se Thomas sprečio u korišćenju ukradenih tajni.

Sudovi su podeljeni oko ovakvih slučajeva

Ostaje za videti, da li će ova tužba ići dalje od faze izjašnjavanja. Dok su informacije o cenama lekova neprocenjive za farmaceutske kompanije, sudovi su podeljeni oko toga, predstavljaju li takve informacije poslovnu tajnu prema primenjivim državnim zakonima?  Interesantno je za pomenuti , da ukoliko dođe do suđenja, cene naknade štete izuzetno su visoke.  Nedavne parnice  koje se se vodile oko poslovne tajne,  pokazale su da se iznosi kreću u desetinama do stotinama miliona dolara.

FOTO: Arhiv / Merz / Xeomin / Daxxify

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar