Dr Dinko Kaliterna: eksosomi su najveći hit regenerativne medicine

27-08-2020
Featured Video Play Icon

Eksosomi su „mehurići“ koje proizvode ćelije gotovo svih organizama. Smatralo se da predstavljaju način na koji se ćelija rešava otpadnih produkata, no danas znamo da se radi i o načinu na koji ćelije međusobno komuniciraju. Više o svemu otkriva  , dr Dinko Kaliterna, dermatovenerolog koji je u ponudu svoje klinike uveo i tretman eksosomima

Mali molekuli budućnosti

”Eksosomi su definitivno najveći hit u regenerativnoj medicini . Reč je o medicini budućnosti jer ona obnavlja nastala oštećenja tkiva i organa , u svrhi lečenja, zaceljivanja i podmlađivanja. Eksosomi su glasnici ili ”mesindžeri”, mali sitni molekuli koji služe za komunikaciju između ćelija. Oni prenose poruke od ćelije do ćelije, kako treba raditi i šta treba da radi, tako da one bez eksosoma ne bi mogle da funkcioništu, ”pojašnjava dr Kaliterna.

Primena eksosoma u svrhu lepote

”Eksosomi imaju neviđenu efikasnost i značaj u podmlađivanju i primenjuju se metodom mezoterapije. Koriste se za  uklanjanje ožiljaka i bora, ali isto tako leče i pojavu  raznih kožnih bolesti poput neurodermatitisa. Ovi sitni molekuli veoma su korisni i u lečenju opadanja kose kao i podsticanju na njen rast. Zahvaljujući nauci, sada nam se otvara ceo spektar delovanja na faktore starenja, pomoću ove futurističke metode lečenja”, kaže dr Dinko.

Intravenozna primena

”Kod intravenoznog davanja eksosoma  postiže se neverovatan uticaj na autoimune bolesti, kao što je multipla skleroza.  Dokazano je da eksosomi pomažu i u slučajevima preloma kičmene moždine i kod zatajenaj bubrega. Svaki dan dolazimo do novih saznanja vezanih oz ove male molekule koje u kombinaciji s matičnim ćelijama zaista mogu dati rezultate koji graniče sa naučnom fantastikom”, zaključuje dr Dinko Kaliterna, dermatovenerolog iz klinike Poliderma.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar