Make up momentalno doprinosi samopouzdanju, ali ne i dugoročno

30-08-2020

U potrazi za savršenim izgledom, žene svoju jedinstvenost često prekrivaju debelim slojem šminke. Međutim, konstantno nošenje make upa može naštetiti vašoj koži, a ukoliko ga se odreknete, pomoći ćete vašem tenu kao i mentalnom zdravlju

Žene vole svoja oslikana lica 

Rezultati studije koju je sprovela kompanija Kanebo Cosmetics u saradnji s naučnicima, otkrili su da se žena u trenucima pre nego nanese make up, oseća kao da će staviti lice druge osobe. Međutim, kada se našminkaju, pripadnice nežnijeg pola se osećaju kao da je to njihovo novo vlastito lice.

Budite umereni u šminkanju 

Neki proizvodi za šminkanje sadrže sastojke zbog kojih koža može postati suva i ljuštiti se. Ako prekinite  s nošenjem ili barem smanjite intenzitet šminke na vašem licu, izgledaćete mnogo mlađe bez puno truda. Ponekad ćete se osećati poput tinejdžerke. Naime, neke studije sugerišu da šminka čini žene srednjih godina mlađim, dok one mlađe izgledaju dosta starije.

Šminka i samopouzdanje

Mnogi ljudi će vas često drugačije gledati kada nosite šminku i kada je ne nosite, a neka istraživanja ukazuju na to da ispitanici manje veruju našminkanim osobama. Psiholozi smatraju da šminka nije čarobna pilula za jačanje našeg samopouzdanja. Zapravo žene se ne osećaju bolje zbog šminke već zato što misle da su u očima drugih cool. Iako crveni ruž može doprineti samopozdanju, to ipak nije rešenje na dugoročne staze, upozoravaju stručnjaci.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar