Dugo ispijanje kafe i plivanje u bazenu uništavaju zube

15-12-2018

Zube ne treba prati odmah posle jela, zato što oni skupa s desnima omekšaju tokom obroka, pa ih je lakše oštetiti ako ih odmah istrljate četkicom. Stručnjaci preporučuju da sačekate 30-40 minuta. Takođe upozoravaju da se izbegavate kontakt vode iz bazena sa zubima….

Voda iz bazena uništava zube

Iako se plivanje preporučuje zbog niza pozitivnih zdravstvenih efekata, treba izbegavati da voda iz bazena uđe u usta. Razlog je što sredstva za dezinfekciju i održavanje vode sadrže sastojke štetne za zube, a to je dokazalo istraživanje  sprovedeno osamdesetih, u kojem je utvrđeno da 40 posto ispitanih profesionalnih plivača ima velike probleme sa zubima.

Izbegavajte duga ispijanja kafe

Lekari stomatolozi savetuju da kafu pijete što je brže moguće kao i da izbegavate razvlačenje konzumiranja na više od 20 minuta, jer tako dajete više vremena kofeinu da uništava desni i boju zuba.  Zube uvek perite posebno, nikada to nemojte da radite u isto vreme kad se tuširate ili na šolji.

Koristite četkicu ali ne zaboravite konac

Pravilno pranje zuba je proces kom treba u potpunosti da se posvetite, a pored klasične četkice svakako trebate koristiti i dentalni konac koji će pomoći otkloniti i najskrivenije ostatke hrane.  Takođe se ne preporučuje bušenje jezika ili žvakanje leda, jer oboje može poremetiti desni i zube i zbog toga mogu da ispadnu plombe.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar