Indijski orasi: čuvari lepote i prijatelji sportista

23-03-2020

Orašasti plodovi su neizostavni sastojak zdrave ishrane, a najcenjeniji među njima su indijski orasi. Prepuni su hranljivih materija, bogati esencijalnim aminokiselinama, cinkom, kalijumom, gvožđem, kalcijumom, bakrom, fosforom, nijacinom, vitaminom B6…

Dobri su za kožu, kosu i kosti

Jedna šaka indijskih oraščića (otprilike jedna četvrtina šolje) zadovoljiće čak 98 odsto preporučene dnevne potrebe za bakrom. Naime, bakar je važan za proizvodnju melanina, koji je veoma bitan za proizvodnju pigmenata kože i kose. Takođe, indijski orasi su bogati gvožđem i magnezijumom, koji su ključni za zdrave i jake kosti.

Puni su proteina

Poput većine orašastih plodova, indijski oraščići odlični su za zadovoljavanje dnevne potrebe našeg organizma za proteinima. Jedna šaka sadrži čak 5 grama proteina, stoga su čak i male porcije vrlo korisne i bogate nutrijentima. Takođe, smatra se idealnom grickalicom nakon vežbanja. Možete ih ubaciti u posudu ovsene kaše ili smuti kako biste obogatili svoj doručak, zatim u salati za zdravi ručak, ili ubaciti u prženo jelo za večeru.

Bogati su dobrim mastima

Verovatno znate da su indijski orasi najmasniji među orašastim plodovima, ali treba znati o kakvim mastima je reč. Čak 82 odsto ovih masnoća zapravo su nezasićene masne kiseline, od čega je 66 odsto mononezasićenih. Drugim rečima, reč je o vrlo zdravim masnoćama koje smanjuju rizik od raznih srčanih bolesti.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar