Kako da oporavite suve ruke, oštećene preteranim pranjem?

21-03-2020

Trenutna epidemija korona virusa koja je poharala svet, primorala nas je sve na stalno pranje ruku . Međutim, koliko god to bilo dobro za zaštitu od bakterija, često izlaganje ruku sapunima i vodi mogu da oštete kožu. Saznajte kako da izbegnete ovaj problem 

Često pranje isušuje ruke 

Često i pravilno pranje ruku izuzetno je važno kako bismo sprečili širenje bacila i virusa, a naročito je postalo neophodno od pojave koronavirusa Sars-CoV-2. Svakodnevno sigurno više pita čujete savet da što češće perete ruke i treba da ga se pridržavate, ali svo to pranje može da ošteti kožu, izazove crvenilo,  pucanja, i generalno suve ruke,  pišu Fox News. Sejmer Džejber, osnivač njujorške ordinacije „Washington Square Dermatology“, kaže da svi treba da se pridržavaju saveta američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i da peru ruke sapunom i vodom bar 20 sekundi.

Sejmer Džejber – dermatolog

Birajte sapune i proizvode za pranje

”Problem sa preteranjim pranjem ruku je to što one mogu da se isuše, upale i da počnu da vas svrbe. To se dešava mnogima u poslednjih nekoliko dana – pacijenti koji mi dolaze žale se na suvu i ispucalu kožu ruku koja ih svrbi, kaže Džejber. Da biste sprečili ovakva oštećenja kože, možete početi da koristite sapun bez mirisa, koji sadrži manje sastojaka koji iritiraju kožu. Osim toga, on preporučuje da koristite hidratantnu kremu posle svakog pranja ruku ili mast poput glicerina, dok bi losione trebalo da izbegavate, jer su oni ređi i često sadrže alkohol.

Vazelin spašava 

” Losioni nisu loš izbor, ali su kreme i masti bolje i gušće. Vazelin, je na primer, mast, i on dobro obavlja posao” – savetuje Džejber i predlaže da izbegavate proizvode sa mirisima. ”Ukoliko vas ruke svrbe ili krvare zbog suvoće, treba da ih namažete vazelinom i da stavite pamučne rukavice na njih pre spavanja. Ujutru će vam ruke biti oporavljene. Ako vam ni ovo ne pomogne, verovatno je vreme da posetite dermatologa, koji će najverovatnije moći da vam da kremu koja će vam biti od najveće pomoći.” zakljuje dr Sejmer.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar