Izreka ‘Sezame otvori se’ posvećena je susamu, biljci čije semenke čuvaju zdravlje i lepotu

14-10-2017

Verujemo da ste svi čuli izreku ‘Otvori se sezame’ ali samo retki znaju da ona ima veze sa susamom! Stari Arapi bili su itekako svesni lekovitih sastojaka ove biljke koji pomažu u spečavanju mnogih bolesti ali i pozitivno utiču na lepotu.  Egipćani su ga mleli u brašno, Kleopatra je s njim negovala kožu, a Marko Polo zapisao da je susamovo ulje najnežnija tvar koju je ikada probao na svim svojim putovanjima.

Semenke susama sadrže supstance koji pomažu u očuvanju krvnih sudova kao i zdravlja kostiju,  jačaju imuni sistem i sprečavaju pojavu malignih bolesti. Osim toga veoma su efikasne u održavanju zdrave i čiste kože. Sadrže vitamin E koji čuva naše lice od nastanka bora i preranog starenja kože, na šta bi pažnju trebali obratiti posebno ovisinici o cigaretama.

Seme ove biljke bogato je antioksidansima pomoću kojih eliminiše toksine  i izbacuje ih iz organizma. Sezamovo ulje pomaže u prevenciji mitesera, a kožu čisti od prištića i fleka. Visoka razina cinka u semenkama podstiče zaceljivanje rana a primenjujući se izvana, leči i ozbiljnije teškoće na koži poput opekotina.

Susam je i prirodno rešenje za problem sa peruti a osim toga podstiče rast kose. Jedna šaka susamovih  semenci sadrži 1.200 mg kalcijuma i magnezijuma koji čuvaju vlasište od ispadanja vlasi.

Obzirom na brojne pozitivne uticaje na organizam, ovo je svakako namirnica koja bi trebala da se češće nađe na vašem jelovniku.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar