Izumljen hirurški lepak koji ranu zatvara za 60 sekundi

07-05-2018
Featured Video Play Icon

Američki biomedicinski inženjeri i njihove kolege sa Univerziteta u Sidneju razvili su elastičan hirurški lepak koji bi mogao da napravi pravu revoluciju u hitnim intervencijama na saniranju otvorenih rana.

Jedinstveni gel nazvan MeTro, koji bez upotrebe kopči ili ušivanja zatvara otvorene rane, za osnovu ima hibridni elastični protein. Lepak može da se nanosi na unutrašnje ili na spoljašnje rane. Kada se nanese, aktivira se pomoću UV svetla i u roku od 60 sekundi zatvara otvorenu ranu ili posekotinu.

Naučnici tvrde da, zbog tako kratkog perioda potrebnog za zatvaranje rane, lepak ne zaustavlja prirodno širenje i opuštanje organa ili kože na koju se primenjuje. Metro je do sada uspješno bio testiran na laboratorijskim životinjama, odnosno na arterijama i plućima glodara i plućima svinja.

Testovi na ljudima su u toku, a dosadašnji rezultati obećavaju: “Najveća prednost ovog lepka je to što, čim dođe u dodir sa površinom povređenog tkiva, počinje da se učvršćuje”, kaže članica naučnog tima Nasim Anabi sa Univerziteta Nortistern iz Bostona. ‘MeTro” se rastapa za svega nekoliko sati, zbog čega se drastično smanjuje vreme oporavka bolesnika.

“Kada gledate MeTro, možete videti da deluje kao tečnost, popunjava praznine i odgovara obliku rane. Potencijalne aplikacije su snažne – od lečenja ozbiljnih unutrašnjih rana nastalih u automobilskim nesrećama i ratnim zonama pa do poboljšanja bolničkih operacija.” kaže  profesor Toni Vei.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar