Januhairy – mesec u kom žene ne depiliraju dlačice na telu

05-01-2019

Januhairy je kampanja koju je osmislila britanska studentkinja , a čiji je cilj podstaknuti žene da prihvate dlačice na svom telu i puste ih da rastu. Ova kampanja ženska je verzija Movembra , a održavaće se svake godine tokom meseca Januara 

Januhairy  ili ”dlakavi januar” je pokrenula 21-godišnja studentkinja Laura Džekson  iz Warwickshirea, a želja joj je podstaknuti žene da prihvate svoja tela onakva kakva jesu,  te usput prikupiti novac za dobrotvorne svrhe. Ovaj projekt naziva ženskom verzijom Movembera, a otkrila je i kako joj se svidelo ”dlakavo” iskustvo koje je okončala 1. januara 2019.

“Osećala sam se oslobođeno i samopouzdanije, no ljudi oko mene nisu se slagali s mojom odlukom da se ne brijem. Shvatila sam da je pred nama dug put do toga da prihvatimo jedni druge zaista i u potpunosti. Nakon nekoliko nedelja navikavanja, počele su mi se sviđati moje dlačice, a sviđa mi se i što nema neugodnog brijanja pazuha”, napisala je na na Instagramu.

U njenoj ”hrabrosti ” je podržao velik broj korisnika društvenih mreža, ali bilo je  i onih koji nisu baš prihvatili njenu ideju da pusti dlačice po telu: “Kada sam tek počela puštati dlačice, mama me pitala jesam li lenja ili želim nešto dokazati. Zašto nas nazivaju lenjima ako se ne brijemo? I zašto bismo nešto trebale dokazivati”, zapitala se Laura.

Žene širom sveta  odazvale su se njenom izazovu, a studentkinja se nada da će skupiti barem 1000 funti (oko 132 000 RSD)   za zakladu Body Gossip, kojoj je cilj približiti mladima realnu sliku o njihovim telima.

Dlačice na telu nisu stran pojam nekim svetskim zvezdama poput pop ikone Madonne. Ona je prošle godine  objavila svoju fotografiju na Instagramu sa dlakavim pazusima, koje je za tu priliku ofarbala. Na ”žensku dlakavost”,  blagonaklono gleda i njena ćerka Marija Lurd koja je skupa s majkom pozirala, takođe dlakava.

FOTO: Instagram Januhairy / Madonna

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar