Kako kokain utiče na kožu i starenje?

25-06-2023

Kokain je vrlo jak i adiktivan stimulans koji ostavlja ozbiljne posledice na zdravlje. Rezultat dugotrajne konzumacije ove droge je, između ostalog i ubrzano starenje kože te pojava bora.  Saznajte više o uticaju kokaina na lepotu  

Kokain – droga omiljena u visokom društvu

Kada govorimo o konzumaciji kokaina, važno je istaći da je kokain jak stimulans nervnog sistema. Ova supstanca deluje tako što blokira ponovni unos neurotransmitera poput dopamina, serotonina i noradrenalina, što dovodi do povećanja nivoa ovih hemikalija u mozgu. Ovaj efekat izaziva osećaj euforije, povećane energije i samopouzdanja, ali istovremeno može imati štetne posledice po organizam.

Beživotan ten i viseća koža

Jedan od prvih efekata konzumacije kokaina na kožu je suženje krvnih sudova, što dovodi do smanjenog dotoka kiseonika i hranljivih materija do kože. To može rezultirati suvoćom, beživotnim tenom i gubitkom elastičnosti kože. Suva koža je sklona pojavi bora i drugih znakova starenja. Osim toga, kokain može izazvati grčenje mišića, uključujući i one lica, što može doprineti formiranju bora i linija izraza.

Bore  i pigmentacijske promene

Kokain takođe povećava oksidativni stres u organizmu. Oksidativni stres je neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidanata, što dovodi do oštećenja ćelija i ubrzanog starenja. Ovaj proces može dovesti do pojave finih linija, bora i pigmentacijskih promena na koži.

Nedostatak sna znatno ubrzava starenje

Nedostatak sna je još jedan faktor koji može doprineti starenju kože. Kokain može izazvati nesanicu i poremetiti prirodne cikluse sna organizma. Nedostatak sna ne samo da može pogoršati izgled kože, već može uticati i na opšte zdravlje organizma.

Loša ishrana uskraćuje koži važne nutrijente

Redovna i dugotrajna konzumacija kokaina takođe može dovesti do smanjenja apetita i nezdrave ishrane. Loša ishrana, koja nedostaje esencijalnih hranljivih materija, vitamina i minerala, može imati negativan uticaj na kožu. Nedostatak hranljivih materija može dovesti do gubitka elastičnosti i sjaja kože, čineći je podložnijom pojavi bora.

FOTO: Arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar