Kako negovati osetljivu kožu oko očiju , zavisno od starosne dobi?

26-04-2023

Plitke bore u području oko očiju, mogu se pojaviti već u 20-ima. Razlog tome je sledeći. Tkivo oko očiju je iznimno tanko – otprilike kao pet listova papira, a budući da je koža zbog gubitka zaštitnih lipida s godinama sve tanja i suvlja , izraženija su i oštećenja – kako ona posdstaknuta genetikom i starenjem, tako i ona izazvana spoljašnjim faktorima. Otkrijte kakvu negu zahteva ova osetljiva regija na našem licu 

Plitke bore tek su početak problema

Nažalost, plitke bore za mnoge su tek vrh ledenog brega problema koji se javljaju oko očiju. Visokoaktivne formule za kojima posežemo želeći ih ”ispeglati“ neretko se pokažu preagresivnima, izazivajući upalnu reakciju, a ona još više oštećuje tkivo, što je jedan od razloga preranog starenja kože.

Nega kože u 20-ima: redovna hidratacija i UV zaštita

Koža oko očiju u dvadesetima je  čvrsta, napeta i glatka te joj nisu potrebni preparati protiv bora niti posebni tretmani osim redovne hidratacije i kvalitetne zaštite od sunca. Svakodnevno uklanjanje šminke preparatima namenjenima za negu kože oko očiju, sprečiće isušivanje i eventualne iritacije.

Nega u 30-ima:  preparati s vitaminom E

Žene u tridesetima imaju relativno čvrstu kožu oko očiju, ali  većina ih počinje primećivati fine, male linije koje se zrakasto šire od ruba očiju prema licu i slepoočnicama. Kako bi se te linije umanjile kao i sprečilo njihovo širenje, potrebna je stalna i redovna nega hidratantnim kremama i gelovima s vitaminom E, koji poboljšava hidrataciju i štiti kožu od štetnog uticaja sunčevih zraka. Da bi se održala čvrstoća i elastičnost kože oko očiju, potrebne su i redovne masaže.

Nega u 40-ima: kolagen i elastin

Kako se žene približavaju četrdesetima, bore oko očiju postaju izraženije. Pojavljuje se linija ispod očiju koja vidljivo odvaja i ističe podočnjake. Osim toga, godine izloženosti suncu, vetru i solarijumu izazivaju oštećenja na koži koja uzrokuju pojavu tamnih fleka kao i  dovode do pojačanog isušivanja. Isušivanjem koža gubi elastin i kolagen, stanjuje se, tonus joj pomalo popušta, a to sve produbljuje bore i pojačava izraženost podočnjaka. Iz tog razloga preparati za negu trebali bi sadržavati supstance koje gubimo.

Nega u 50-ima: intenzivna nega u kombinaciji s tretmanima

Nega u pedesetima zahteva intenzivan tretman jer su bore mnogo vidljive, koža je tanka te ima jaču tendenciju opuštanja. U tim godinama potrebna je stalna hidratacija kombinacijom preparata s hijaluronskom kiselinom, koenzimom Q10, matičnim ćelijama i retinoidima. Istovremeno je potrebno kombinovati elektroterapijske tretmane koji putem nežnih niskofrekventnih impulsa stimulišu i jačaju tonus mišića “podizača oka” te terapiju radiotalasima , koja pojačava metabolizam kože, omogućava dobru drenažu i mikrocirkulaciju tretiranog područja te regeneriraju oštećene kolagenske strukture.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar