Dijetalna strategija: dokazana efikasnost u usporavanju procesa starenja

24-04-2023

Restrikcija kalorija – dokazani faktor za usporavanje starenja kod životinja,  pokazala se efikasnom i u usporavanju biološkog starenja kod ljudi. Ovo je prvo, ikad sprovedeno istraživanje dugoročnih efekata restrikcije kalorija kod zdravih, ne-gojaznih ljudi

Restrikcija kalorija može usporiti proces starenja

U prvom randomizirano – kontrolisanom ispitivanju te vrste, međunarodni tim istraživača predvođen Columbia Aging Centrom na Mailman School of Public Health  – Univerziteta Columbia,  dokazao je da restrikcija kalorija može usporiti proces starenja kod zdravih odraslih osoba. Ispitivanje je obuhvatalo  220 zdravih, nasumično odabranih, muškaraca i žena na tri lokacije u SAD-u, koji su podvrgnuti 25-postotnoj restrikciju kalorija tokom dve godine.

Restrukcija kalorija usporava starenje i kod insekata

“Kod crva, muva i miševa, restrikcija kalorija može usporiti biološke procese starenja i produžiti zdrav životni vek”, kaže glavni autor Daniel Belsky, doktor epidemiologije na Columbia Mailman School ujedno i naučnik u Butler Aging Centru na Sveučilištu Columbia. “Naša je studija imala za cilj testirati, može li restrikcija kalorija, takođe usporiti biološko starenje kod ljudi, što smo na kraju  i potvrdili”, dodao je.

CALERIE intervencija ima efekat kao prestanak pušenja

CALERIE™ intervencija je usporila proces starenja, koji se merio iz DNA metilacije krvi sudionika, pomoću algoritma DunedinPACE (procenjuje brzinu starenja iz epigenoma). Rezultati su pokazali da je intervencija usporila brzinu starenja za 2-3 posto, što rezultira smanjenjem rizika smrtnosti za 10-15 posto. Ovaj efekat je sličan onome, koji imamo nakon prestanka pušenja.  Inače, CALERIE™ je akronim za “Potpunu procenu dugoročnih efekata, smanjenja unosa energije”.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar