Studija otkrila: ranija iskustva najviše utiču na procenu lepote

28-04-2023

Rezultati nedavno sprovedene studije su otkrili zašto se u najvećem broju slučajeva vodi rasprava o lepoti. Pokazalo se da na našu percepciju neke osobe,  da li nam se sviđa ili ne, najviše utiču ranija iskustva. U okviru ovog istraživanja stručnjaci su analizirali 547 pari jednojajčanih blizanaca i 214 pari dvojajčanih

Studija o privlačnosti

Svi učesnici istraživanja posmatrali su lica 98 muškaraca i 102 žene, i ocenjivali ih u skladu s time koliko su im privlačni. Stručnjaci su dobivene rezultate pojedinaca uporedili s prosječnim rezultatima i doneli zanimljiv zaključak – dve nasumično odabrane osobe se slažu u vezi s time koliko je neko privlačan u 48 posto slučajeva.

Genetika igra važnu ulogu u proceni privlačnosti

”Kako bi utvrdili utiče li genetika na to koliko nekoga smatramo privlačnim, naučnici su istraživali šta karakteristikama privlačne osobe smatraju blizanci, a zatim uporedili rezultate dvojajčanih i jednojajčanih blizanaca. Interesantno je da su rezultati pokazali da se jednojajčani blizanci češće od dvojajčanih slažu u vezi s time je li neka osoba privlačna – što znači da genetika igra značajniju ulogu nego što smo mislili”,  ističe autorica studije Lora Džermin (Jarmin) iz Opšte bolnice u Bostonu.

Okruženje takođe utiče na viđenje lepote

Dakle, genetika jeste važna, ali ne treba zaboraviti ni okruženje – čak i blizanci koji su odrastali u istim kućama, ali imali drugačija individualna okruženja (kao što su krugovi prijatelja), izgradili su drugačija viđenja lepote. Osim toga, ranije istraživanja su pokazala da, ukoliko nečije lice povežemo s nečim pozitivnim, smatrat ćemo ga privlačnijim. Ukoliko sve to uzmemo u obzir, moguće je da je iskustvo još važnije od genetike kada je u pitanju shvatanje ljepote – smatraju stručnjaci.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar