Primena zlatnog preseka u estetskoj medicini

04-04-2024
Featured Video Play Icon

Zlatni presek je proporcija, geometrijski odnos dve dužine. No, to nije nasumičan već vrlo specifičan odnos koji nalazimo uvek iznova u ljudskom telu, u prirodi, svuda! Nazvan je zlatnim upravo zato što stvara savršen sklad i lepotu. Poslednjih godina sve više klinika koje se bave estetskom medicinom, oblikuju lice pomoću hijaluronskih filera i botoksa, prema proporcijama zlatnog preseka

Phi – mera za savršenstvo

Zlatni presek je prisutan u svim aspektima ljudskog života. Gde god  primetimo izuzetan sklad i lepotu, najčešće se radi o prisustvu zlatnog preseka. To je pojam koji povezuje matematiku, prirodu, tehniku,  umetnost, a  u poslednje vreme i estetsku medicinu, na veoma neobičan i zanimljiv način. Zlatni presek karakteriše matematička konstanta koju označavamo grčkim slovim Phi .

Zlatni presek kroz istoriju

Zlatni presek karakteriše matematička konstanta koju označavamo grčkim slovim Phi . Teorija zlatnog preseka započeta je u antici, a svoj procvat imala je u renesansi, kada su umetnici, matematičari, fizičari i astrolozi , tražili savršenstvo u kompozicijama poznatih struktura.  Čak su i ’Tajna večera’’ i kultna Mona Liza-  svetski poznate slike Leonarda da Vinčija , nastale prema pravilima, odnosno proporcijama zlatnog preseka.

Primena ‘proporcija lepote’ u estetskoj medicini

U današnje vreme mere zlatnog preseka koriste se prilikom neinvazivnog oblikovanja lica pacijenata. Stručnjak prati zadate tačke na licu u koje ubrizgava hijaluronske filere ili botoks. Primenom hijaluronskih ili nekih drugih punjenja različite gustine, postiže se željena simetrija na licu klijenata. Ovu vrstu usluge počele su prvo nuditi renomirane klinike lepote u Londonu, a ubrzo potom, trend se proširio i svetom.

Lovro Lipak – voditelj odeljenja za neinvazivne tretmane, klinike Facial aesthetics phi

Facial aesthetics Phi

”Razvojem estetske medicine , Phi je dobio posebno mesto i u našoj klinici, posebno kada je reč o oblikovanju i podmlađivanju  lica pacijenata, preparatima poput hijaluronskih filera ili botoksa. Moderno društvo u kom živimo, nametnulo nam je visoke estetske standarde  stoga su i težnje pacijenata za postizanjem savršene simetrije na njihovim licima, izraženije nego ikad. Procedure u svrhu zdravlja, podmlađivanja i estetike lica, što su prepoznali  i naši brojni zadovoljni klijenti. ”, rekao je Lovro Lipak , iz klinike Facial Aesthetics Phi u Zagrebu.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar