Kako se rešiti žuljeva na prirodan način?

17-10-2018

Žuljevi su tanki ali čvrsti slojevi kože koji se stvaraju kada se koža želi zaštiti od trenja i pritiska, uglavnom kod korišćenja neadekvatne obuće i visokih potpetica, vršenja određenih poslova i sviranja nekih instrumenata. Znaju biti vrlo bolni, a mogu se stvoriti i komplikacije na oštećenim delovima kože. Najčešće su u pitanju infekcije

Tvrdi žuljevi se mogu omekšati emolijentnim kremama, koje se nanose na kožu opranu blagim sapunom. Ruke ili stopala se mogu potapati u kupke sa emolijentima, koji će omekšati i hidrirati kožu.

Orožale delove kože nastale stalnom iritacijom, možete stanjiti upotrebom keratolitičkih sredstava, kao što su salicilati. Oni će istanjiti zadebljale delove i sprečiti eventualno stvaranje plika na tvrdoj koži pri ponovljenom trenju.

Pre bilo kakvog manevrisanja očistiti pribor 96% alkoholom ili nekim drugim dezinficijensom (povidon jod, hipermangan…).

Tvrde žuljeve možete ukloniti i mehanički, isecanjem površinskih slojeva. Sterilnim nožićem blago grebati površinu, bez grubih poteza.Uklanjati samu površinu pazeći da se instrumentom ne oštete dublji slojevi.

Kada je formiran plik, ne treba ga dirati, već ostaviti da se sam resorbuje, što je moguće ako je malih dimenzija. Međutim, ako je plik velik, napet, ispunjen većom količinom tečnosti i pri tom bolan, može se prokinuti koristeći sterilnu iglu. Tečnost će iscureti i olakšati bol.

Kada je plik probušen sam od sebe ili namerno, na površini je i dalje sloj kože, koji je bio ‘’krov’’ plika. Ne skidati tu kožu, jer je ona zaštita dubljim slojevima.

Ukoliko je žulj počeo da krvari situacija je malo komplikovanija. Zbog izloženosti bakterijama koje su svuda oko nas može se, na već oštećenu kožu, nadovezati infekcija.

Dodatni oprez kod već stvorenih rana od žuljeva, gde je došlo do oštećenja dubljih delova epidermisa odnosno oštećenja krvnih sudova kože. Zato je neophodno preduzeti dodatne higijenske mere.

Preporučuje se pranje blagim sapunima i prebrisavanje dezinfekcionim sredstvima.

Kod dijabetičara, loše venske cirkulacije na nogama, atopijskog dermatitisa se može preventivno koristiti antibiotska mast, jer je kod ovih stanja verovatnoća infekcije veća. Posle toalete kože najbolje je naprskati neki antibiotski sprej (npr.enbecin).

Ranu držati što je moguće duže nepokrivenu, da bi brže zarasla. Kada je to neophodno zaštititi je hanzaplastom ili sterilnom gazom.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar