Korekcija nožnih prstiju: zahvat koji svakim danom postaje sve traženiji

11-06-2022
Featured Video Play Icon

Korekcija nožnih prstiju podrazumeva hirurško smanjenje njihove  dužine. Obično se izvodi radi promene oblika i veličine stopala kako bi noge izgledale bolje u štiklama. Ova operacija  često se naziva i ’’zahvat Pepeljuga’’  iako  taj zahvat uključuje i opširnije intervencije  poput suženja stopala.

Veliki prsti i problemi koje stvaraju

Ljudima sa veoma dugim nožnim prstima teško je naći cipele koje im stabilizuju stopala i to im uzrokuje bolne tačke pritiska. Na primer, ukoliko se jako dugi prsti stisnu u male cipele, mogu  da osim boli uzrokuju  upalu kao i savijanje kosti.  S vremenom  prsti se trajno iskrivljuju sa strane ili prema dole. Takav deformitet naziva  se “nožni prsti u obliku čekića”.

Hirurška korekcija, jedino funkcionalno i estetsko rešenje

Rešenje za ovaj problem krije se u operativnom zahvatu pomoću kojeg se prsti mogu jednostavno skratiti za do 1,5 cm. Kod ove hirurške intervencije nema potrebe za opštom anestezijom jer je obično dovoljna lokalna kako bi se delimično umrtvio nožni prst. Prema želji pacijenta moguća je i blaga sedacija.

Rendgenski prikaz korekcije nožnih prstiju pomoću žice i implanta

Zahvat je brz a rezultat je vidljiv odmah

Tokom zahvata uklanja se mali komad kosti a potom estetski hirurg zateže višak kože.  Prsti su poduprti pomoću titanijumskih implanta koji ostaju u kosti  ili  žicom koja se uklanja nakon 4 nedelje bez bolova.

Oporavak posle operacije

Blago oticanje nožnih prstiju treba očekivati kroz naredni mesec nakon zahvata. Toliko treba i kosti da zaceli. Tokom razdoblja oporavka potrebno je nositi posebnu obuću za stabilizaciju. Ova zaštitna obuća sadrži puni đon i ograničava pokrete stopala .

U videu na vrhu teksta pogledajte, kako izgleda korekcija nožnih prstiju pomoću ugradnje implanta.

FOTO: estetic

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar