Lak za kosu kao fiksator šminke ili krema za stopala na licu..Saznajte koje namirnice i kozmetičke preparate ne smete da nanosite na lice!

09-03-2018

Na internetu se mogu pronaći razni recepti za pripremu domaćih kozmetičkih maski za lice. Iako je velik broj saveta dobar , postoje namirnice kao i određeni preparati koje nipošto ne bi smeli nanositi na lice jer koža tog područja dosta je nežnija u odnosu na ostatak tela. 

Limun

Iako je limun poznat po svom izbeljujućem svojstvu,  trebalo bi ga izbegavati u bjuti tretmanima jer je previše agresivan za kožu. Sok od limuna može isušiti kožu i uzrokovati određenu vrstu dermatitisa zbog sastojka koji reaguje u kontaktu s UV zracima. Ukoliko već želite malo posvetliliti svoju kožu ili se rešiti pigmentacijskih fleka, za to koristite namenski proizvod.

Soda bikarbona

Ovo sredstvo korisno je za čišćenje mnogih kućanskih proizvoda, ali ne i za lice. Soda bikarbona izvlači ‘dobru’ kiselinu iz lica, povećava suvoću i u konačnici uzrokuje masniju kožu. Iako je na prvi pogled delotvorna, dugoročno oštećuje kožu.

Jaja

Jaje je namirnica koju smo svi barem jednom stavili na lice,  međutim stručnjaci ne preporučuju njihovo redovito korišćenje u bjuti rutini. Naime, iako jaje nije samo po sebi opasno, već štoviše, može zategnuti kožu, u kombinaciji sa drugim sastojicima može izazvati negativnu reakciju.

Lak za kosu 

Budući da sadrži određene kemikalije lak za kosu bi se trebao nanositi isključivo na kosu, i držite ga što dalje od lica.  Nipošto ga ne koristite kako biste fiksirali šminku već radije kupite sprej namenjen tome ili puder od kojeg će vaša šminka bila postojana.

Šećer ili so 

Osim za kuvanje, sol i šećer su odlični eksfolijanti za celo telo, ali ne i za lice. Ukoliko pomijete malo kokosovog ulja sa braon šećerom, dobićete odlično piling sredstvo za tijelo. Međutim nipošto ga ne koristite na licu jer je tu koža dosta nežnija.

Cimet

Mnoge bjuti blogerice se kunu u moćno delovanje ovog začina. Cimet  može pomoći u uklanjanju akni iili tamnih fleka s lica, ali preporuka je definitvno ga izbegavati. Maska od cimeta može izazvati isušivanje kože i crvenilo, a preterano korišćenje čak i trajna oštećenja, smatraju dermatolozi.

Krema za stopala

Iako teško možemo poverovati da bi neko kremu za stopala stavio na lice, nije na odmet to napomenuti.  Naime navedena krema sadrži teške sastojke koji nisu namijenjeni nezi lica i ukoliko je nanesete na bilo koji drugi deo tiela, zapušiti ćete pore radi čega  ćete dobiti i akne.

Majonez

Majonez možete iskoristiti u kućnoj radinosti za svoju kosu kako bi bila sjajna i blistava, ali pokušajte je ne stavljati na lice. Majoneza, baš ako i krema za stopala je preteška i može začepiti tvoje pore, čime ćete dodatno zakomplikovati situaciju na licu.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar