Na prvom balkanskom ISAPS-u, predstavljeni noviteti iz estetske hirurgije

21-06-2021
Featured Video Play Icon

Proteklog vikenda u Beogradu se održao prvi balkanski ISAPS simpozijum, u organizaciji dr Katarine Andjelkov. Na kongresu je uživo i putem video veze, učestvovao velik broj stručnjaka iz oblasti estetske hirurgije sa svih strana sveta

isaps

Razmena iskustva na internacionalnoj razini

”Cilj ovog simpozijuma je da se upoznaju mlađi ljudi, da ponovo razmenimo iskustva, da vidimo gde smo. Ne da se hvalimo, već obratno – da učimo jedni od drugih. Nadam se da ćemo i Katarina i ja i Smilja Tudjarova i profesor Novaković i prof Stepić, i da ne nabrajam dalje – svi koji su bili danas ovde …i prof Kojić , prof Rajačić, nastojati da ove stvari nastavimo, bilo da je u Sarajevu, Skoplju ili Sloveniji jer je bio došao i prof Uroš Ahčan koji je takođe uveličao ovaj balkanski simpozijum”, rekao je prim Alija Aginčić, MD PhD – ISAPS nacionalni sekretar za Bosnu i Hercegovinu.

Trendovi i akuelne tehnike u estetskoj hirurgiji

”U prvoj sesiji smo pričali o hirurgiji nosa i hirurgiji lica, rekonstruktivnoj i i estetskoj hirurgiji. Dotakli smo se malo i fat graftinga. Sesija za hirurgiju dojke će se uglavnom odnositi na povećanje dojki, na povećanje sa podizanjem dojke, a saznali smo i neke detalje estetske intervencije u okviru rekonstrukcije dojke. Pričali smo i o nečemu što je vrlo aktuelno i što je jedna od centralnih tema ovog simpozijuma a to je fat grafting, odnosno transfer  masnog tkiva. Osim toga imamo zaista istaknute predavače koji će nam se uključiti uživo iz Amerike, Španije i iz Londona’, objasnila je dr Katarina Andjelkov, MD PhD ISAPS nacionalni srekretar za Srbiju, ujedno i organizator Kongresa.

dr Katarina Andjelkov

Upotreba liposukcije i lipofilinga vratne regije i glave

”Danas sam imala izlaganje Upotreba liposukcije i lipofilinga vratne regije i glave. Danas se sve više upotrebljavaju tehnike koje su minimalno invazivne, zato što ljudi žele brz instant rezultat, a da se ožiljci uopšte ne vide. Tehnika se radi u lokalnoj potenciranoj anesteziji, a posle nekoliko  sati, pacijenti odlaze kući. Interesantno je što te male aspirirane matične ćelije postavljamo u predelu nosa, tako da vrh nosa koji tokom starenja malo padne, uspevamo da podignemo, kaže prof Smilja Tudjarova Gjorgova, MD PhD ISAPS nacionalni sekretar za Severnu Makedoniju.

Velik broj svetskih stručnjaka iz oblasti estetske hirurgije

Na kongresu je uživo i putem videoveze  učestvovao velik broj stručnjaka iz oblasti estetske hirurgije sa svih strana sveta. Sudionicima se prva obratila dr Katarina Andjelkov – ISAPS-ov sekretar za Srbiju, a potom i  dr Nazime Cerkes – predsednik ISAPS-a. Sledila su izlaganja dr Steve Cohena iz Amerike, dr Tunc Tiryakia iz Turske,  prof Smilje Tudjarove Gjorgove iz Severne Makedonije,  prof dr Uroša Ahčana iz Slovenije, Ramona Llull MD PhD iz Španije, prim Alije Aginčića iz BiH, te prof dr Milana Jovanovića,  prof dr Nenada Stepića , prim dr sci med Olivere Kosovac i prof dr Siniše Kojića iz Srbije.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar