Najčešći razlozi zbog kojih ispadaju zubne navlake

25-01-2022

Ukoliko ste se odlučili na postavljanje krunice, ili ste s njima već nadoknadili jedan ili više zuba, dobro je znati kako da ih sačuvate i izbegnete njihov gubitak.  Ovo je šest najčešćih razloga zbog kojih ispadaju zubne navlake 

Zub ispod krune je pod karijesom

Mnogi ljudi misle da je njihov zub nakon postavljanja krune otporan na sve, no tu se grdno varaju. Zubi koji su pod krunicom mogu dobiti karijes koji u na kraju uništi ceo zub. On se obično pojavljuje tačno na spoju krune i zuba, duž linije desni.

Cement koji drži krunu nije bio dovoljno jak

Ovo se moglo dogoditi zbog kontaminacije cementa dok je pripremljen, ali i zbog niza drugih razloga. Ako je to slučaj, vaš zubar obično može ponovo da cementira krunu na zub.

Jedete previše “gumene”, lepljive hrane

Lepljiva hrana postepeno može učiniti da zubna navlaka otpadne. Ako lepljiva hrana odlepi krunicu ona se obično može ponovo cementirati na zub.

Krunica se odlomila

U nekim slučajevima, pod uticajem jakih sila, kruna može da se polomi i otpadne sa zuba. Ponekad se na krunici vemenom može formirati pukotina koja slabi vezu između krunice i zuba.

“Zloupotrebili” ste zube i krunicu

Možda ste koristili zube kao alat, ili ste zube i krunice opterećivali neprirodnim stresom poput škrgutanja zubima. U svakom slučaju, kada krunu opteretite neprirodnim silama, slabite vezu koja drži krunu na zubu.

Nije bilo dovoljno zubne strukture koja je držala krunu

Ponekad su zubi toliko kratki da kada ih stomatolozi pripremaju za krunu, ne ostane dovoljno zubnog tkiva na koje bi se kruna “uhvatila” kad je postavljena na svoje mesto. Ovo je češće kod stražnjih zuba koji zbog godina upotrebe mogu biti istrošeni.

FOTO: estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar