Ne podcenjujte snagu vode jer jedino ona može očistiti organizam od toksina i sačuvati lepotu kože

29-05-2018

Da li ste znali da je voda jedina supstanca koju telo ne prepoznaje kao hranu i ne pokreće sve mehanizme radi varenja,  a jedino molekul vode sposoban je da prenese informaciju ćeliji da pokrene čišćenje  organizma od svih toksina. 

Ovo važi samo za običnu i slabomineralnu negaziranu vodu, ali ne i za čajeve, sokove, gaziranu vodu, supe i ostale napitke i tečnu hranu. Upravo korišćenje ovih tečnosti, umesto obične vode, dovodi do nagomilavanja toksina u telu.  Pravilnim konzumiranjem vode se uredno čisti probavni trakt što predstavlja jednu od osnova dobrog balansa i zdravlja.

Jedno od najboljih pravila hidratacije je „8 čaša vode na dan“. Ova preporučena količina vode podrazumeva 1,5 do 2 litra dnevno, ali je to i dalje prosečna potreba za tečnošću kod odraslih osoba. Sa starenjem opada i količina vode u organizmu, ali se gubi i osećaj žeđi, te je neohodno praviti podsetnike za unos vode.

Kod hidratacije nije važna samo količina i vrsta tečnosti, već i dinamika unošenja, jer će samo telo koje se pravilno hidrira moći optimalno da sprovodi sve svoje metaboličke procese. Zato se preporučuje da se (u slučaju optimalnog dnevnog unosa od 2 litra) pije pola litra vode na svaka tri sata.

Svima onima koji se bave bilo kakvom fizičkom aktivnošću, rade teže fizičke poslove ili se pojačano znoje u letnjim mesecima, biće potrebno da unose i nešto veću količinu kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost.

FOTO: Arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar