Nega kože nakon porođaja: omekšajte tvrde bradavice na grudima, izbegnite strije i zategnite opuštenu kožu

23-10-2023

Ako pitate žene , većina njih će vam reći da im je trenutak kada su postale majke kao i sve ono šta majčinstvo nosi , nešto najlepše što im se desilo u životu. Ali porođaj nosi i neke neželjene posledice poput: obešene kože, strija, tvrdih bradavica na grudima kao i neizostavne podočnjake . Saznajte koji su načini za izbegavanje ili ublažavanje neželjenih problema s kožom. 

Spas za grudi i bradavice

Dojenje je prekrasno iskustvo za svaku ženu koja rodi bebu. Ono omogućava povezivanje majke i deteta te im daje osjećaj spokoja i sigurnosti.  Ali dojenje ostavlja i neke neželjene posledice . Radi suve i zategnute kože bradavica i nepravilnog položaja deteta prilikom dojenja, često dolazi do pucanja i krvarenja osetljive kože bradavica. Takvo stanje pretvoriće isprva divan čin dojenja, bolnim i neugodnim. Olakšanje dolazi u obliku posebnih preparata sa lanolinom koji će ublažiti bolove i podstaknuti zaceljenje nežne kože bradavica.  Pomažu i kvalitetne hidratantne kreme za bradavice  koje će im pružiti dovoljno vlažnosti i omekšati ih. Gubitak volumena grudi moguće je nadoknati silikonskim implantantima ili transferom vlastite masnoće.

Strije-  noćna mora svake novopečene majke

Tokom razdoblja trudnoće dolazi do ubrzanog porasta telesnog obujma. U svega devet meseci trudnice u proseku dobiju  5-15 kg težine, što uzrokuje prebrzo rastezanje kože, prilikom čega dolazi do pucanja i ožiljaka poznatih kao  strije. One  najčešće nastaju na stomaku , bokovima, zadnjici i grudima. Izbeći strije tokom trudnoće nije lako, a još  teže ih je ukloniti kad su već jednom nastale, zato bi trebalo svakodnevno hidrirati kožu na prethodno navedenim regijama. Kako bismo umanjili njihovu vidljivost nakon porođaja, preporuča se upotreba hranjivih i obnavljajućih ulja  koja će omogućiti brže zaceljivanje strija te ih učiniti manje vidljivima. Postoje i laserski tretmani koji će svakako pomoći u rešenju ovog problema.

Obešena koža , kako je se rešiti?

Strije nisu jedina boljka novopečenih majki. Nakon porođaja koža trbuha ostaje obešena i naborana, stoga ju je cilj u najkraćem mogućem roku vratiti u formu i učvrstiti. Preparati za učvršćivanje kože dolaze u mnogim oblicima kao intenzivni gelovi za kožu nakon poroda  ili u obliku prirodne učvršćujuće kreme.  Obešenu, rastegnutu kožu moguće je tretirati i nekim neinvazivnim tretmanima (RF, lipoliza , Thermi) .  Isto tako postoji i hirurško rešenje poput abdominoplastike kojom se odstranjuje višak i zateže koža na stomaku uz približavanje stomačnih mišića.

Za odmoran i vedar majčin pogled

Prvih nekoliko nedelja nakon porođaja, mala beba uvodi u život majke prilično naporan i iscrpljujući tempo. Zbog čestih noćnih podoja, nije neobično da jutro dočekate natečenih očiju i s velikim podočnjacima. Lagane kreme protiv podočnjaka smanjiti će natečenost i pružiti vam blistav i odmoran pogled.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar